ALLO MATI https://allomati.com Daily News.... Fri, 03 Apr 2020 09:08:44 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.5 Σε επίσημη κυκλοφορία το πρώτο γρήγορο τεστ κορονοϊού στις ΗΠΑ https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81/ https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81/#respond Fri, 03 Apr 2020 09:08:44 +0000 https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81/ Σε επίσημη κυκλοφορία το πρώτο γρήγορο τεστ κορονοϊού στις ΗΠΑ

Αποτελέσματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά δίνει το νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, έδωσε την έγκριση της για τη χρήση του.

Τα τεστ αυτού του είδους -που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα- μπορούν να αποβούν χρήσιμα για να αποκαλύψουν πόσο ποσοστό ενός πληθυσμού έχει νοσήσει με Covid-19 και ποια είναι η πραγματική θνητότητα της νόσου, αν ληφθούν υπόψη τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα. Τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν πλέον κάποια ανοσία, ώστε να μπορούν -σχετικά άφοβα- να βγουν από το σπίτι τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το υγειονομικό προσωπικό.

Τα σημερινά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα την ενεργή λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και έχει πια αντισώματα στον οργανισμό του.

Το τεστ που ενέκρινε η FDA μετά από επείγουσα διαδικασία (επιτρέπει την χρήση τεστ προτού πάρει αυτό πλήρη έγκριση, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex. Βασίζεται σε δείγμα αίματος που αναλύεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και ανιχνεύει αντισώματα IgM (εμφανίζονται πρώτα σε περίπτωση λοίμωξης από ιό) και IgG (εμφανίζονται αργότερα).

Άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη ήδη διεξάγουν ελέγχους με τεστ αντισωμάτων, ενώ η Βρετανία σύντομα θα ξεκινήσει και αυτή. Όμως έως τώρα δεν είναι βέβαιη η αξιοπιστία αυτών των τεστ (στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης το τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό), ενώ ερώτημα παραμένει κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει αναρρώσει από Covid-19, αποκτά πλήρη ανοσία και για πόσο χρόνο. Η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται και την ύπαρξη κανονικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού.

Το νέο τεστ στις ΗΠΑ –όπως και άλλα του είδους του- βγάζουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν λένε πόσο καλά «δουλεύουν» τα αντισώματα για να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με την ιολόγο δρ Άντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81/feed/ 0
Επιστημονική πληροφόρηση για τον COVID-19 από το ΕΚΤ https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-covid-19-%ce%b1%cf%80/ https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-covid-19-%ce%b1%cf%80/#respond Thu, 02 Apr 2020 21:07:13 +0000 https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-covid-19-%ce%b1%cf%80/ Επιστημονική πληροφόρηση για τον COVID-19 από το ΕΚΤ

Η ανάγκη για συχνή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19 δεν είναι μόνο δικαιολογημένη αλλά και απαραίτητη. Ανάμεσα στις χιλιάδες ειδήσεις για την πορεία της πανδημίας παγκοσμίως, ξεχωρίζουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά από το διαδίκτυο. Σημαντικός, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο όγκος των πληροφοριών· κρίσιμη παραμένει και η διαχείριση των συναισθημάτων μας όταν διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε ειδήσεις σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Φωτό: AP/Carlos Osorio

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για πληρέστερη, τεκμηριωμένη, έγκυρη ενημέρωση επί του θέματος, και ταυτόχρονα στηρίζοντας ενεργά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης #DigitalSolidarityGR, το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα επιστημονικής πληροφόρησης γύρω από τον COVID-19.

Έγκυρη-ελεύθερη ενημέρωση για όλους

«Η ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε αφορά ερευνητές, επιστήμονες και όλους εκείνους που αναζητούν έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο που προκαλεί. Σε τέτοιες, κρίσιμες στιγμές, όλοι έχουμε ανάγκη τον ορθό λόγο, την έγκυρη πληροφόρηση, τον επιστημονικό λόγο. Οι επιστήμονες και η ερευνητική κοινότητα μάς δείχνουν τον δρόμο να βγούμε από την παραλυτική ανησυχία, τον ανορθολογισμό και τον φόβο», αναφέρει στο ert.gr η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ.

Με δεδομένη την πεποίθηση των αρμοδίων του ότι  η επιστημονική γνώση χρειάζεται να είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ΕΚΤ συμμετέχει στο κίνημα της Ανοικτής Επιστήμης και της Ανοικτής Πρόσβασης στη Γνώση. «Στο φως των πρόσφατων εξελίξεων και της ανάγκης της κοινωνίας για περισσότερη γνώση χωρίς περιορισμούς, σημαντικοί εκδότες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της κοινότητας και διέθεσαν περιεχόμενο που μέχρι χθες ήταν “κλειστό”. Στην ιστοσελίδα που έχουμε δημιουργήσει προτείνουμε δημοσιεύσεις από έγκριτα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες “άνοιξαν” το περιεχόμενο για όλους», εξηγεί η κυρία Σαχίνη.

«Επιλέγουμε επιστημονικές δημοσιεύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα, αλλά δεν περιοριζόμαστε στο πεδίο της Ιατρικής. Προτείνουμε δημοσιεύσεις από ένα μεγάλο εύρος θεματικών πεδίων: από την επιδημιολογία μέχρι τις κοινωνικές επιστήμες, από την ψυχολογία μέχρι τις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης. Γενικότερα, παραθέτουμε συνδέσμους που οδηγούν σε έγκυρες πηγές, οργανισμούς και πρωτοβουλίες της ιατρικής και ανθρωπιστικής κοινότητας», προσθέτει η ίδια.

Χρήσιμο περιεχόμενο

Στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται, μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και το περιεχόμενο ανανεώνεται καθημερινά. Στην αρχική σελίδα εμφάνισης των άρθρων δίνεται ο τίτλος, ο σύνδεσμος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (URL) στην οποία αντιστοιχεί κάθε κείμενο, καθώς και μια σύντομη περίληψη στα ελληνικά, καθώς πρόκειται για δημοσιεύσεις γραμμένες στην αγγλική γλώσσα.

Εκτός από άρθρα, ο ιστότοπος περιλαμβάνει επίσης χρήσιμους συνδέσμους που οδηγούν σε πηγές επιστημονικών δεδομένων, διεθνείς οργανισμούς, εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά σεμινάρια (webinars). Ακόμα, στο συγκεκριμένο διαδικτυακό περιβάλλον μπορεί κάποιος να αναζητήσει βίντεο, ηχητικά αρχεία, χάρτες και γραφήματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της πανδημίας. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει τις ιστοσελίδες ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον COVID-19.

Οι άνθρωποι πίσω από την πρωτοβουλία

Η δημιουργία και λειτουργία της ειδικής ιστοσελίδας του ΕΚΤ για θέματα που αφορούν τον νέο κορονοϊό είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας. Η Διευθύντρια του Κέντρου αναφέρει σχετικά: «Για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας συνεργάζονται, με διαφορετικό βαθμό εμπλοκής, επτά άτομα: επιστήμονες πληροφόρησης, επιστήμονες πληροφορικής και στελέχη επικοινωνίας. Είναι μια ομάδα που διαμορφώθηκε εκτάκτως για να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη υποδομή, και έχει σημασία να αναφερθεί ότι κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα και αποτελεσματικά σε καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό το διάστημα δουλεύουμε με μικρές ομάδες στο γραφείο και εξ αποστάσεως με το σύνολο του προσωπικού. Η σελίδα ανανεώνεται καθημερινά και βελτιώνεται τεχνικά.

»Επιπρόσθετα, αξιοποιούνται όλοι οι πόροι του ΕΚΤ για την ενίσχυση της υποδομής. Λαμβάνουμε μηνύματα από συνομιλητές και συνεργάτες, εξετάζουμε νέες ιδέες και προτάσεις βελτίωσης, αξιοποιούμε δίκτυα και πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια όπως οι “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, τα οποία έρχονται να συνδέσουν τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Θέλουμε τη γνώμη τους, την εμπειρία τους από την κρίση στις χώρες που ζουν, την ερευνητική τους συμβολή».

Πρόσθετες υπηρεσίες-αναβαθμίσεις      

Όπως επισημαίνει η κυρία Σαχίνη, εκτός από την ενημερωτική ιστοσελίδα για τον νέο κορονοϊό, οι αρμόδιοι του ΕΚΤ έχουν αναπτύξει νέες λειτουργικότητες στην πύλη συσσώρευσης πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture, ενώ έχουν προχωρήσει στην τεχνική αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΜΗΤΙΔΑ. Πλέον, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ψηφιακά τεκμήρια είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση (μάθηση-ψυχαγωγία) μέσω διαδικτύου.


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Φωτογραφίες: Associated Press/ΕΚΤ

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-covid-19-%ce%b1%cf%80/feed/ 0
Όσοι νοσούν από Covid-19, πιθανόν να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα https://allomati.com/%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-covid-19-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%bf/ https://allomati.com/%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-covid-19-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%bf/#respond Thu, 02 Apr 2020 15:05:00 +0000 https://allomati.com/%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-covid-19-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%bf/ Όσοι νοσούν από Covid-19, πιθανόν να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα

Oι νοσούντες σοβαρά από Covid-19 είναι πιθανόν να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, όπως νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, μερικές φορές χωρίς καν πυρετό ή βήχα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο. Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του. Παράλληλα, ο ασθενής (ο οποίος έπασχε ήδη από Πάρκινσον) έκανε ανεξέλεγκτες κινήσεις των άκρων και φάνηκε να έχει επιληπτική κρίση.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με Covid-19, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της. Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) κ.ά. Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη Covid-19. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.

Ήδη, διερευνάται η νευρολογική διάσταση της νόσου, καθώς όπως είπε η νευρολόγος δρ Σέρι Τσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο».

Νευρολόγοι της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν νευρολογικά συμπτώματα σε δημοσίευσή τους τον Φεβρουάριο. Εκτίμησαν ότι οι νοσούντες σοβαρά από Covid-19 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, σε ποσοστό περίπου 15%, έναντι μόνο 2,4% όσων έχουν ήπια συμπτώματα Covid-19.

Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν σε πιο πρόσφατη δημοσίευσή τους πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι κορονοϊοί δεν περιορίζονταν στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά προσέβαλαν, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην οξεία κατάρρευση των πνευμόνων ορισμένων ασθενών.

Κάποιοι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν, πάντως, ότι αυτό είναι μία υπόθεση μέχρι στιγμής και πως οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 φαίνονται φυσιολογικοί από νευρολογική άποψη. Υπογραμμίζουν ότι ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα ή να εντοπισθούν βιολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τον κορονοϊό με το νευρικό σύστημα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-covid-19-%cf%80%ce%b9%ce%b8%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%bf/feed/ 0
Παράταση και για τις φορολογικές δηλώσεις https://allomati.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e/ https://allomati.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e/#respond Thu, 02 Apr 2020 09:15:40 +0000 https://allomati.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e/ Προς παράταση βαίνει λόγω κορωνοϊού, η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Κύριος λόγος είναι ο φόρτος εργασίας των λογιστών για τις διαδικασίες επιδότησης και αναστολών σε όσους πλήττονται (πλατφόρμες για τα 800 ευρώ κλπ) και όχι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών αφού, ακόμα και εάν ξεκινούσαν άμεσα οι υποβολές, κανείς δεν θα πλήρωνε πριν τον Ιούνιο, ενώ αντιθέτως εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα ελάμβαναν άμεσα επιστροφές φόρων ή προνοιακά επιδόματα του 2020.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει πίσω η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς, όπως είπε, «δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιες δραστηριότητες, δεδομένου ότι προέχει η συμπλήρωση των αιτήσεων που απαιτούνται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κορονοϊού».

Παρατάσεις φόρων
Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την παράταση των προθεσμιών καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δικαιούνται την έκπτωση 25%, εφόσον επιλέξουν την έγκαιρη εξόφληση παρότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής.

Σύμφωνα με την απόφαση «παρατείνονται έως και την 10.04.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δικαιούνται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (75 Α΄) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η οποία τροποποίησε την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (55 Α΄). Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις λήγουν την 31.03.2020».

]]>
https://allomati.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e/feed/ 0
Πείραμα σοκ για κορονοϊό: Διασπορά 100χιλ. σταγονιδίων με έναν απλό βήχα (video) https://allomati.com/%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%ac-100%cf%87%ce%b9/ https://allomati.com/%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%ac-100%cf%87%ce%b9/#respond Thu, 02 Apr 2020 09:04:26 +0000 https://allomati.com/%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%ac-100%cf%87%ce%b9/ Πείραμα σοκ για κορονοϊό: Διασπορά 100χιλ. σταγονιδίων με έναν απλό βήχα (video)

Σοκ προκαλεί πείραμα που προβλήθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση και δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα μικροσταγονίδια στην εξάπλωση του κορονοϊού. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους συνυπάρχουν σε ένα μικρό χώρο με κάποιον που έχει προσβληθεί, καθώς ακόμη και το απλό βήξιμο έχει ως αποτέλεσμα να εξαπλώνονται εκατό χιλιάδες σταγονίδια και να αιωρούνται για αρκετά λεπτά.

Μάλιστα το φτέρνισμα και ο βήχας φαίνεται να μην είναι οι μοναδικοί τρόποι μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, σταγονίδια εκτοξεύονται ακόμη και όταν δύο άτομα συνομιλούν, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι ακόμη και τα πιο μικρά σε μέγεθος σταγονίδια μπορεί να ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού. Όπως επισημαίνουν «Τα μικροσταγονίδια μεταφέρουν πολλούς ιούς. Τα παράγουμε όταν μιλάμε δυνατά ή αναπνέουμε βαριά. Οι άνθρωποι γύρω μας τα εισπνέουν και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται ο ιός»

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, όπως δείχνουν πειράματα, για όσους συνυπάρχουν σε μικρό χώρο με κάποιον που έχει προσβληθεί από τον ιό. Όταν αυτός βήχει, 100 χιλιάδες μικροσταγονίδια εκτοξεύονται και εξαπλώνονται στο χώρο. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως, όπως διαπιστώνεται, τα μικροσταγονίδια εξακολουθούν να αιωρούνται έως και 20 λεπτά αργότερα γύρω του.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%ac-100%cf%87%ce%b9/feed/ 0
Σοκ στον τουρισμό: 21,5 εκατ. λιγότεροι επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια https://allomati.com/%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-215-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bb%ce%b9%ce%b3%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9/ https://allomati.com/%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-215-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bb%ce%b9%ce%b3%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9/#respond Thu, 02 Apr 2020 08:29:53 +0000 https://allomati.com/%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-215-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bb%ce%b9%ce%b3%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9/ Καίνε ρευστό από τα ταμειακά τους διαθέσιμα οι αεροπορικές εταιρείες, με τις καθαρές ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έως το τέλος Ιουνίου να τοποθετούνται στα 39 δισ. δολάρια, λόγω της κατάρρευσης της επιβατικής κίνησης ελέω κορωνοϊού. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι στις αγορές της Μεσογείου η εκτίμηση ως προς την πτώση της επιβατικής κίνησης για φέτος- με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς- κυμαίνεται κοντά στο 45% με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ταξιδιωτών. Για τη χώρα μας, η πτώση τοποθετείται στο 43% ή αλλιώς 21,5 εκατ. ταξιδιώτες για το 2020.

Τα στοιχεία προέρχονται από την Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), με βάση τη νέα ανάλυση, από την οποία προκύπτει ότι οι αερομεταφορείς μπορεί να χρειαστεί να «κάψουν» ταμειακά διαθέσιμα ύψους 61 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, λόγω ακριβώς της κρίσης του κορωνοϊού. Εξ’ ού και είναι παραπάνω από απαραίτητη η στήριξη από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τους επιτελείς της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών.

Επισημαίνεται εδώ ότι η ΙΑΤΑ δημοσίευσε προ ημερών την εκτίμηση ότι στο σενάριο που η κρίση στις αερομεταφορές διαρκέσει για περίοδο τριών μηνών η ζήτηση για φέτος θα πέσει σε ποσοστό 38%, ενώ οι απώλειες σε έσοδα από την μειωμένη επιβατική κίνηση διεθνώς θα φτάσει τα 252 δις. δολάρια. Στο ίδιο σενάριο, η πτώση στη ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται στο 71% ως προς την επιβατική κίνηση.

Ενδεικτικά όσον αφορά την πτώση της επιβατικής κίνησης στη Μεσόγειο, στην Ισπανία η πτώση για φέτος με βάση τα νούμερα της ΙΑΤΑ τοποθετείται στο 45%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 93,7 εκατ. επιβάτες, στην Πορτογαλία επίσης 45% ή αλλιώς 21,3 εκατ. επιβάτες, στην Ιταλία στο 44% ή αλλιώς 67,7 εκατ. επιβάτες, στην Τουρκία 42% ή αλλιώς 44,7 εκατ. επιβάτες.

Σε αγορές όπως η Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης της επιβατικής κίνησης για τη φετινή χρονιά είναι κατά 44% (65 εκατ. επιβάτες0, ενώ σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Γερμανίας το ίδιο νούμερο ανεβαίνει περισσότερο, φθάνοντας το 47% ή αλλιώς 84,4 εκατ. επιβάτες.

Ο αντίκτυπος, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της ΙΑΤΑ για το β’ τρίμηνο του 2020, όπου η συντριπτική πλειονότητα των αεροπορικών έχει καθηλωμένα τα αεροσκάφη της θα είναι τεράστιος, με τους παρακάτω παράγοντες να είναι καθοριστικοί:

-Καταρχάς, τα έσοδα από τη μειωμένη επιβατική κίνηση αναμένεται να μειωθούν κατά 68%. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σχέση με την εκτίμηση για πτώση της τάξεως του 71% όσον αφορά τη ζήτηση, δεδομένου ότι συνεχίζει η δραστηριότητα όσον αφορά τη λειτουργία cargo των αεροπορικών.

-Τα μεταβλητά κόστη αναμένεται να μειωθούν- κατά 70% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο- κυρίως σε συνάρτηση με τη μειωμένη δραστηριότητα. Η τιμή των καυσίμων έχει επίσης μειωθεί επηρεάζοντας και αυτή το ύψος των συνολικών δαπανών για τον κλάδο.

-Τα πάγια έξοδα αντιστοιχούν, κατά την ΙΑΤΑ, στο ήμισυ των δαπανών για μία αεροπορική εταιρεία και όπως εκτιμάται αυτά τα (ανελαστικά κατά κύριο λόγο) κόστη αναμένεται να μειωθούν κατά το 1/3, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών των πληρωμάτων. Οι αεροπορικές προχωρούν συνεχώς σε περικοπές, καταβάλλοντας, ωστόσο, προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Από τις παραμέτρους αυτές προκύπτει η εκτίμηση για 39 δισ. δολάρια καθαρές ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι ανάγκες για επιπλέον ρευστό αυξάνονται αν ληφθεί υπόψη και η επιπλέον παράμετρος ότι, με βάση τους υπολογισμούς περί τα 35 δις. δολάρια απαιτούνται για αποζημιώσεις και επιστροφές εισιτηρίων τα οποία έχουν πουληθεί αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό η ΙΑΤΑ θεωρεί σημαντικές και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε διάφορες χώρες (π.χ. στην Ολλανδία), ώστε να χαλαρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο και να λαμβάνουν οι ταξιδιώτες vouchers για μελλοντικά ταξίδια αντί για επιστροφές χρημάτων, δίνοντας «ανάσα» στις ανάγκες των αεροπορικών για ρευστό.

]]>
https://allomati.com/%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-215-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bb%ce%b9%ce%b3%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9/feed/ 0
Η Ευρώπη αναπτύσσει εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω smartphones https://allomati.com/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%ac/ https://allomati.com/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%ac/#respond Wed, 01 Apr 2020 21:02:27 +0000 https://allomati.com/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%ac/ Η Ευρώπη αναπτύσσει εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μέσω smartphones

Ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λανσάρει εφαρμογές για smartphones που ανιχνεύουν τις επαφές ατόμων με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από τον Covid-2019.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ονομάζεται Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (PEPP-PT), συγκεντρώνει 130 ερευνητές από οκτώ χώρες και βασίζεται σε παρόμοιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή καραντίνας.

Η πλατφόρμα PEPP-PT στην οποία μπορούν να βασιστούν άλλες, περιλαμβάνει μια ανώνυμη προσέγγιση που προστατεύει την ιδιωτική ζωή και παρακολουθεί την ψηφιακή εγγύτητα, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν ταξιδεύετε μεταξύ χωρών.

Η εφαρμογή TraceTogether που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, λειτουργεί μέσω της ανταλλαγής σημάτων Bluetooth μεταξύ τηλεφώνων από κοντινή απόσταση, ώστε να εντοπίζονται οι υπόλοιποι χρήστες της σε απόσταση 2 μέτρων. Τα δεδομένα από τα τηλέφωνα που έχουν την εφαρμογή, αποθηκεύονται τοπικά, βάσει της τεχνολογίας που ανέπτυξαν το υπουργείο Υγείας και η Κυβερνητική Υπηρεσία Τεχνολογίας (GovTech) της χώρας.

Η Βρετανία επίσης αναπτύσσει τη δική της εφαρμογή για τον εντοπισμό ψηφιακών επαφών που αναμένεται να κυκλοφορήσει λίγο πριν ή αμέσως μετά την άρση της καραντίνας.

Το Ινστιτούτο Heinrich Hertz Institute (HHI) δήλωσε ότι σε λίγες εβδομάδες, η Γερμανία θα έχει έτοιμη μια εφαρμογή για smartphones που θα μπορεί να παρακολουθεί στενές επαφές Bluetooth μεταξύ των συσκευών, καθιστώντας δυνατή την προειδοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης λένε ότι η εφαρμογή αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στα μέσα Απριλίου ως μέρος μιας σειράς βημάτων για την ελάφρυνση των κοινωνικών περιορισμών.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%84%cf%8d%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b7%ce%bb%ce%ac/feed/ 0
Γιάννης Στουρνάρας: Αν δεν υπάρξει συμφωνία η Ευρώπη πάει για νέα κρίση χρέους https://allomati.com/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc/ https://allomati.com/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc/#respond Wed, 01 Apr 2020 15:09:51 +0000 https://allomati.com/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc/ Η Ευρώπη κινδυνεύει από μια νέα κρίση κρατικού χρέους, αν οι κυβερνήσεις δεν συντονιστούν  με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν συμφωνήσουν σε με μια κοινή δημοσιονομική απάντηση για την στήριξη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, είπε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, προέτρεψε τους ηγέτες να σταματήσουν τους διαξιφισμούς και να σχηματίσουν μια «ισχυρή συμμαχία» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα σύστησε να εκδοθούν από κοινού ομόλογα, ένα βήμα με το οποίο συντάσσονται πολλά κράτη αλλά αντιστέκονται τα δημοσιονομικώς συντηρητικά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη», είπε Ο Γιάννης Στουρνάρας στον Bloomberg News. «Οι ανησυχίες περί ηθικού κινδύνου οφείλει να μην είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα.»

Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σε εθνικό επίπεδο δημοσιονομικά πακέτα μέτρων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα κορωνοομόλογα, αντανακλώντας τις ανησυχίες των ψηφοφόρων της ότι θα πληρώσουν για τις δαπάνες άλλων ασθενέστερων οικονομιών.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντιδρά στην πίεση που ασκείται στις χώρες που πιέζονται περισσότερο να υποβάλουν αίτηση για γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της περιοχής, καθώς δεν επιθυμεί το στίγμα της πρόσδεσης σε ένα μνημόνιο.

Κοινός Εχθρός

Ο Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στον ESM ως τον κύριο τρόπο παροχής βοήθειας.

Ο ΕΜΣ «διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο», είπε ο Στουρνάρας, αλλά οι υπό προϋποθέσεις πιστώσεις δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για μια πανδημία και «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες», ανέφερε. «Η κοινή έκδοση χρεών αποτελεί κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού.»

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ φέτος σε συνδυασμό με άλλα μέτρα στήριξης – με στόχο την αποφυγή πιστωτικής ασφυξίας και την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί επίσης να πείσει τους ηγέτες να συμφωνήσουν στο κοινό χρέος.

Ο Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα των κρατικών χρεών πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 με 20 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των δημοσιονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.

Στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε την κρίση χρέους της περιοχής πριν από μια δεκαετία, το φορτίο ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 60% στη Γερμανία.

Είναι επίσης πιθανό ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ισολογισμών των τραπεζών να επιδεινωθεί και τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, πρόσθεσε.

«Τα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία έχει τελειώσει, γεγονός που θα εμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», ανέφερε ο Στουρνάρας. «Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξία και ρεαλισμός πρέπει να αποδειχθούν και από άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

]]>
https://allomati.com/%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc/feed/ 0
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε φράσεις https://allomati.com/%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac/ https://allomati.com/%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac/#respond Tue, 31 Mar 2020 20:58:20 +0000 https://allomati.com/%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac/ Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε φράσεις

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αποκωδικοποιεί τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο σε προτάσεις με μεγάλη ακρίβεια.

Αν και προς το παρόν η ανίχνευση της νευρωνικής δραστηριότητας και η μετατροπή της σε λέξεις είναι δυνατή μόνο όταν κάποιος μιλάει φωναχτά, οι ειδικοί θεωρούν πως το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να πληκτρολογήσουν.

Σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, οι ερευνητές εξηγούν ότι επέλεξαν τέσσερις ασθενείς με σοβαρές κρίσεις επιληψίας, οι οποίοι είχαν ήδη εμφυτευμένες συστοιχίες ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν φωναχτά πενήντα προτάσεις πολλές φορές την κάθε μία ενώ η ερευνητική ομάδα μελετούσε τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που τα μετέτρεψε σε μια σειρά από αριθμούς. Μέσα από ένα ακόμα φιλτράρισμα, η σειρά των αριθμών μεταφράστηκε σε ακολουθία λέξεων.

Αρχικά οι φράσεις δεν έβγαζαν νόημα. Αλλά όσο το σύστημα συνέκρινε κάθε ακολουθία λέξεων με τις φράσεις που είχαν ηχογραφηθεί, βελτιώθηκε κι έμαθε να αντιστοιχεί τη σειρά των αριθμών με πραγματικές λέξεις, και να προβλέπει ποια λέξη τείνει να ακολουθεί μία άλλη, ώστε το αποτέλεσμα να είναι κατανοητό.

Το σύστημα δεν ήταν τέλειο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 3% της κάθε φράσης χρειάστηκε διόρθωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα χρησιμοποίησε λιγότερα από 40 λεπτά φωνητικών δεδομένων από κάθε ασθενή. Αν το διάστημα αυτό αντικατασταθεί με χιλιάδες ή εκατομμύρια ώρες ομιλίας, τότε και το τελικό κείμενο θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρτιότερο.

O Δρ. Μανάζ Άρβανε, ειδικός στις διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι τώρα είναι σημαντικό να εξεταστούν τα ηθικά ζητήματα. «Είμαστε πολύ, πολύ μακριά από το σημείο που οι μηχανές θα μπορούν να διαβάζουν το μυαλό μας», είπε. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το σκεφτόμαστε από τώρα».

ΠΗΓΗ: TheGuardian

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac/feed/ 0
Στο πλευρό της δημόσιας υγείας τα πανεπιστήμια με τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5/ https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5/#respond Tue, 31 Mar 2020 14:57:21 +0000 https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5/ Στο πλευρό της δημόσιας υγείας τα πανεπιστήμια με τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης

Και στη μάχη κατά του κορονοϊού, η τεχνολογία λειτουργεί ως ένα σημαντικό εφόδιο στα χέρια των ειδικών. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές των ελληνικών πανεπιστημίων ενώνουν τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους για την παραγωγή τρισδιάστατα εκτυπωμένου ιατρικού υλικού που σήμερα είναι σε έλλειψη. Οι άλλοτε περιορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) αποδεικνύονται σωτήριες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου παραδόθηκαν την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου οι πρώτες 100 τρισδιάστατα εκτυπωμένες Ασπίδες Προσώπου (face shields) για την προστασία του ιατρικού προσωπικού από τον κορονοϊό. Πρόκειται για ιατρικό υλικό που δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας 3D Printing, χάρη στη συνεργασία της ομάδας του TED3D (Ηλίας Φρυτζαλάς, Ελένη Ρηγάκη) με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Σαχαρίδη, τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Ηλία Καραμέτο, Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου.

Φωτό: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-TED3D

Οι λύσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την ερευνητική ομάδα εστιάζουν στην παραγωγή του ιδιαιτέρως απαραίτητου υγειονομικού υλικού. «Σε αυτά συγκαταλέγεται η hands free λαβή για τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν το κορονοϊό και η πολύ σημαντική Ασπίδα Προσώπου, ένα βασικό υλικό για την προστασία του προσωπικού Υγείας που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Βασικός στόχος ήταν η ταχύτητα παραγωγής και παράδοσης των εν λόγω ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η εξασφάλιση της δυνατότητας αποστείρωσής τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές», αναφέρει στο ert.gr o Ηλίας Φρυτζαλάς, Διευθύνων Σύμβουλος της TED3D.

«Βάσει των αναγκών συναρμολόγησης και συσκευασίας των υλικών για την αποστολή τους, παράγουμε πλέον περί τις 300-400 ασπίδες προσώπου και περίπου 100 σετ hands free λαβές ημερησίως», προσθέτει ο ίδιος.

Το κόστος για την παραγωγή του συγκεκριμένου υλικού καλύπτεται εξολοκλήρου από τους φορείς που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα και δεν έχει υπολογιστεί ακόμη. «Επικεντρωθήκαμε στην ταχύτητα παραγωγής, συναρμολόγησης και παράδοσης των προϊόντων», εξηγεί ο κύριος Φρυτζαλάς.

Φωτό: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-TED3D

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η παραγωγή των προστατευτικών μασκών και άλλου ιατρικού υλικού -μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης- μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία ή αν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ειδικούς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TED3D απαντά: «Οι 3d printers ή η τεχνολογία CNC (Computer Numerical Control)  είναι τα εργαλεία. Εάν κάποιος δεν ξέρει να τα χρησιμοποιεί σωστά, δεν φτάνει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, πολλές φορές υπάρχουν και επιτυχημένες εφαρμογές που προέρχονται από οικιακούς χρήστες».

Πανεπιστήμιο Πατρών

Ειδικές προσωπίδες για την προστασία γιατρών και νοσηλευτών κατασκευάζονται και στην Πάτρα.

«Το ιατρικό υλικό παράγεται από τη συνεργασία δύο ερευνητικών εργαστηρίων: του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ με τη συμβολή της εταιρείας ADRINE, που έχει την έδρα της στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γαλιώτης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Και προσθέτει: «Μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει περίπου 18 προσωπίδες στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου –το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία αυτής της προσπάθειας- και τέσσερις επιπλέον προσωπίδες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και ελπίζουμε η ανάγκη για προσωπίδες να εκλείψει πολύ γρήγορα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Φωτό: Πανεπιστήμιο Πατρών

Περιγράφοντας συνοπτικά ένα μέρος από τη διαδικασία παραγωγής ιατρικού υλικού με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), ο κύριος Γαλιώτης εξηγεί: «Είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, όπου τα τελικά αντικείμενα δημιουργούνται μέσα από μία διαδικασία διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως κεραμικά, πολυμερή (πλαστικά) ακόμα και μέταλλα. Στην παρούσα εφαρμογή χρησιμοποιούμε θερμοπλαστικό πολυμερές (πολύ-γαλακτικό οξύ – PLA). Η διαδικασία κατασκευής ξεκινά από τη μελέτη των αναγκών και τον τρισδιάστατο σχεδιασμό του προϊόντος στον υπολογιστή, σε κατάλληλο πρόγραμμα CAD (Computer-aided design), προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν την απαιτούμενη λειτουργικότητα και τη βέλτιστη σχέση απόδοσης-κατανάλωσης, υλικού-χρόνου εκτύπωσης.

»Η εταιρεία ADRINE, που πραγματοποίησε τον σχεδιασμό, βασίστηκε σε ιδέα από ήδη υπάρχον τρισδιάστατο σχέδιο, το οποίο βελτιώθηκε σε πολλά σημεία, και σήμερα έχουμε φτάσει να εκτυπώνουμε και να προσφέρουμε την τρίτη “έκδοση” της προσωπίδας».

Όμως, πόσο κοστοβόρα είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση των προστατευτικών προσωπίδων όταν η παραγωγή των συγκεκριμένων ιατρικών υλικών δεν είναι μαζική; Πώς καλύπτονται τα απαιτούμενα έξοδα;

Φωτό: Πανεπιστήμιο Πατρών

Σύμφωνα με την απάντηση των ειδικών, η τιμή των υλικών για κάθε μάσκα δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ. Εφόσον συνυπολογιστεί το κόστος της φθοράς των μηχανημάτων και τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη συντήρησή τους, το ρεαλιστικό κόστος ανά προσωπίδα αγγίζει τα 5 ευρώ. Για τη συνολική παραγωγή έχουν χρησιμοποιηθεί, μέχρι στιγμής, τρεις 3D printers. Τα έξοδα για την κατασκευή των προσωπίδων έχουν καλυφθεί από κονδύλια των Εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας και Προηγμένων Υλικών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Νανοδομημένων και Συνθέτων Υλικών του ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής), τα οποία διευθύνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γαλιώτης.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπολογίζονται οι εργατοώρες που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, συντήρηση, παρακολούθηση και καθαρισμό των προσωπίδων, καθώς η προσπάθεια αυτή είναι εθελοντική. Στο έργο ενεπλάκησαν επίσης οι δρ. Παναγιώτης Παππάς και Γεώργιος Αναγνωστόπουλος  (Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και ιδρυτές της ADRINE στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παύλου και Γεώργιος Πατεράκης.

Φωτό: Πανεπιστήμιο Πατρών

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της παραγωγής τουλάχιστον 30 προσωπίδων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, με εισήγηση της Πρυτάνεως Καθηγήτριας Β. Κυριαζοπούλου, ενέκρινε κονδύλια για την αγορά δύο επιπλέον τρισδιάστατων εκτυπωτών αυξημένων δυνατοτήτων, όπως επίσης και των απαιτουμένων αναλωσίμων.

Η ομάδα, με τον συνδυασμένο εξοπλισμό που διαθέτει αυτή τη στιγμή, έχει τη δυνατότητα να παράγει από πέντε έως έξι προστατευτικές προσωπίδες καθημερινά.

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών νοσοκομείων είναι και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η ομάδα εργασίας επιστημόνων-ερευνητών του Εργαστηρίου Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ έχει ήδη παραδώσει τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου (full face shield) στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έπειτα από συνεννόηση με τον καθηγητή Δ. Γεωργόπουλο, Διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, και την ιατρό της ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου, Η. Χαραλάμπους.

Φωτό: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

«Η διαδικασία κατασκευής (των τρισδιάστατα εκτυπωμένων μασκών ή των βαλβίδων αναπνευστήρων) είναι αντίστοιχη με την εκτύπωση κειμένου σε έναν απλό εκτυπωτή. Αντί μελανιού, η μηχανή ψεκάζει λιωμένο πλαστικό υλικό το οποίο στερεοποιείται. Στη συνέχεια, το τραπέζι της μηχανής μετακινείται προς τα κάτω και το επόμενο στρώμα πλαστικού εναποτίθεται πάνω από το προηγούμενο και κολλάει με αυτό όταν στερεοποιηθεί. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η κατασκευή», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ δρ. Μάρκος Πετούσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να διατεθούν περίπου 250 μάσκες στα νοσοκομεία της Κρήτης μέσω της Περιφέρειας και της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης, οι οποίες θα αναλάβουν τη διανομή του υλικού στα νοσοκομεία του νησιού.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, «η δυναμικότητα κατασκευής των προστατευτικών μασκών προσώπου (full face shield) από το Εργαστήριο είναι περίπου 250 μάσκες την εβδομάδα, δηλαδή 35 μάσκες ημερησίως. Το κόστος για την παραγωγή του ιατρικού υλικού είναι κατά προσέγγιση 5 ευρώ ανά μάσκα. Το ποσό αυτό καλύπτεται, προς το παρόν, από χορηγία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου».

Φωτό: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Την ομάδα εργασίας αποτελούν οι δρ. Νεκτάριος Βιδάκης, Καθηγητής/Διευθυντής Εργαστηρίου, δρ. Μάρκος Πετούσης, επίκουρος καθηγητής, Μανόλης Βελιδάκης, υποψήφιος διδάκτορας, Μάνος Πορφυράκης, μεταπτυχιακός φοιτητής. Όλοι προέρχονται από το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τη διαδικασία παρακολούθησαν συμβουλευτικά οι ιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης, συνεργάτες του Εργαστηρίου σε θέματα εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής.

Σχετική είδηση«Ο πόλεμος κατά του ιού γίνεται σε νανοκλίμακα»-Πώς φτιάχνονται οι μάσκες από εκτυπωτή 3D (video)


Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Φωτογραφίες: TED3D / Πανεπιστήμιο Πατρών / Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5/feed/ 0