ALLO MATI https://allomati.com Daily News.... Mon, 20 Jan 2020 14:48:42 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.5 Legal Tech: Το νέο οικοσύστημα της Νομικής Τεχνολογίας https://allomati.com/legal-tech-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/ https://allomati.com/legal-tech-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/#respond Mon, 20 Jan 2020 14:48:42 +0000 https://allomati.com/legal-tech-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/ Legal Tech: Το νέο οικοσύστημα της Νομικής Τεχνολογίας

Ο νομικός τομέας ο οποίος θεωρείται ευρέως συντηρητικός και παραδοσιακός, βρίσκεται σε φάση βαθιάς μεταμόρφωσης, καθώς η τεχνολογία αναμένεται να αυτοματοποιήσει βασικά καθήκοντα και απλές υπηρεσίες προτείνοντας νέες καινοτόμες λύσεις σε πελάτες και επαγγελματίες.

Η ψηφιοποίηση των νομικών υπηρεσιών έχει δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα που αποτελείται από δικηγόρους, επιχειρηματίες, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες που εστιάζουν στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για τη μετατροπή του νομικού επαγγέλματος.

Τις επόμενες δεκαετίες, το νομικό σύστημα θα υποστεί μεγάλες αλλαγές χάρη στην καινοτομία που θα επιφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει λύσεις, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη ή και να μεταμορφώσει εντελώς το παραδοσιακό νομικό μας σύστημα. Οι πρόοδοι στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και τη μηχανική μάθηση έχουν επιφέρει λύσεις που μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση κάποιων εργασιών.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σούσκιντ, συγγραφέα και ειδικό στο θέμα του μέλλοντος των νομικών υπηρεσιών («Διαδικτυακά δικαστήρια και το μέλλον της δικαιοσύνης»), η αυτοματοποίηση της εργασίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του νομικού συστήματος. Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες θα επιστρέψουν την πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στην Αμερική μόνο το 46% των ανθρώπων έχει πρόσβαση στο νομικό σύστημα, ενώ υπάρχουν αδιανόητες καθυστερήσεις σε ορισμένα δικαστικά συστήματα.

Σε μια ψηφιακή κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχουν διαδικτυακά δικαστήρια όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις νομικές τους επιλογές, τον τρόπο συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και την παροχή εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών. Είναι πολύ πιθανό, ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε συστήματα που θα μπορούν να προβλέψουν τα αποτελέσματα δικαστικών αποφάσεων χρησιμοποιώντας προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία.

Startup νομικής τεχνολογίας και το μέλλον των δικηγόρων

Το μέλλον της νομικής τεχνολογίας βρίσκεται στον μετασχηματισμό της κι όχι στον αυτοματισμό της. Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών, όπως είναι η ανάλυση και η σύνταξη εγγράφων.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εκπαίδευση δικηγόρων του 21ου αιώνα καθώς οι αυριανοί δικηγόροι θα πρέπει να αναπτύξουν νέους τρόπους επίλυσης νομικών προβλημάτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας. Το 35% των startup νομικής τεχνολογίας επικεντρώνονται στην καταναλωτική αγορά και την παροχή νομικών υπηρεσιών απευθείας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι διαδικτυακές πλατφόρμες για την εξεύρεση δικηγόρου, νομικής επιχείρησης ή τύπων νομικών εγγράφων.

Eυρωπαϊκά legaltech startup

Ο μεγάλος παίκτης στον χώρο αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου παροχής νομικών υπηρεσιών, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναζητούν ενεργά τη μετατροπή του τρόπου λειτουργίας του. Η καινοτομία είναι η λέξη-κλειδί και για πολλές επιχειρήσεις η υλοποίηση της αποτελεσματικότητας μέσω της τεχνολογίας έχει γίνει πραγματικότητα. Η αγορά νομικών υπηρεσιών συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, ενώ η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 εκτιμάται σε περίπου 35 δισ. λίρες.

Το 2019 τα start-up νομικής τεχνολογίας έλαβαν συνολική χρηματοδότηση πάνω από 260 εκατ. λίρες, με την βρετανική κυβέρνηση να επενδύει 2 εκατ. λίρες. Τον Ιούνιο του 2019, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε ένα νέο πτυχίο με θέμα το νομικό δίκαιο και την επιστήμη των υπολογιστών, υποστηρίζοντας έτσι τις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στο μετασχηματισμό του νομικού τομέα.

Στη Γαλλία, όπου 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η πρόσβαση στο δίκαιο γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τα startup νομικής τεχνολογίας κερδίζουν όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές. Για το σκοπό αυτό, 23 νέα startup του χώρου αυτού από τα 180 που είναι συνολικά στη Γαλλία, δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της France Digitale, μιας ένωσης που αντιπροσωπεύει περίπου 1.400 γαλλικές ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις και επενδυτές. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και την άσκηση του νόμου χάρη στα μεγάλα δεδομένα, ενώ άλλες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοματοποίησης νομικών υπηρεσιών ή τη σχέση μεταξύ διαδίκων και δικηγόρων.

Ο Σούσκιντ πιστεύει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το νομικό σύστημα και, κατά συνέπεια, η δουλειά του δικηγόρου θα αλλάξει λόγω των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ο συγγραφέας προβλέπει πως θα καταλήγουν πολύ λιγότερες υποθέσεις σε παραδοσιακό δικαστήριο και ως εκ τούτου, θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για δικηγόρους που θα πρέπει να παραστούν στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι θα έχουν την επιλογή είτε να ανταγωνιστούν αυτά τα νέα «έξυπνα» συστήματα είτε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση τους.

ΠΗΓΗ: Forbes, Reuters, LesEchos

 

 

 

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/legal-tech-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd/feed/ 0
Πώς ο Μητσοτάκης επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ΠτΔ https://allomati.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1/ https://allomati.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1/#respond Sun, 19 Jan 2020 15:39:40 +0000 https://allomati.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1/ Η απόφαση για την πρόταση Μητσοτάκη πάρθηκε μετά από συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και σε μία από αυτές «κλείδωσε» το όνομα της προέδρου του ΣτΕ. Είχαν ακουστεί πολλά ονόματα και αρκετοί σύμβουλοι πρότειναν δεκάδες ονόματα προκειμένου να ταιριάξουν με το προφίλ που έψαχνε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν δύο λίστες προσώπων που είχαν διαλεχτεί από το επιτελείο του Μητσοτάκη: Τα πολιτικά πρόσωπα και τα μη πολιτικά πρόσωπα για την θέση.

Του Περικλή Σωτηρίου

Οι δύο λίστες δόθηκαν στον πρωθυπουργό και
μετά με τους στενούς του συνεργάτες άρχισε να συζητάει τα υπέρ και τα κατά. Όλα
δείχνουν ότι στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου υπήρχε ισχυρή στήριξη
από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος, μάλιστα, κλήθηκε να
κάνει και τις πρώτες επαφές για να ελέγξει και το ενδιαφέρον της προέδρου του
ΣτΕ. Υπήρξαν, όμως, και αντιδράσεις από διάφορα πρόσωπα που θεωρούσαν ότι δεν
είναι η πιο κατάλληλη περίπτωση καθώς είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση
της προέδρου του ΣτΕ. Ακριβώς, σε αυτό στάθηκε, όμως, και ο κ. Γεραπετρίτης και
θεώρησε ότι με αυτήν την υποψηφιότητα έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και
ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Την Δευτέρα είχαν όλα τελειώσει. Ο
Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή δεν ήθελε να καταστεί όμηρος κανενός κόμματος
και καμίας φράξιας στη Ν.Δ. Γιαυτό και απέφυγε τις νουθεσίες της Φώφης Γεννηματά
που άτυπα διέγραφε ή πριμοδοτούσε προφίλ υποψηφίων, όπως έκανε π.χ. με το
πρόσωπο της Μαρίας Δαμανάκη ή με το πρόσωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου αντίστοιχα.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η περίπτωση Βενιζέλου είχε αρχίσει να δέχεται
τρομερή επικοινωνιακή στήριξη και από το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά.

Άλλη μία παράμετρος, η οποία δεν είναι
γνωστή, είναι ότι δεν τέθηκε τυχαίο το θέμα του εκλογικού νόμου πριν την
προεδρική εκλογή. Όπως λένε στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει την
ασφάλεια του νέου εκλογικού νόμου σε περίπτωση που επιλέξει ένα πρόσωπο
πολιτικό που δεν είχε την στήριξη του κοινοβουλευτικού σώματος. Δεν είναι
τυχαίο ότι, όπως λέγεται, η πρόταση για την Μαρία Δαμανάκη ενδεχομένως να μην
έβγαζε ούτε καν 151 βουλευτές, καθώς ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήθελε να στηρίξει ούτε
αρκετοί στη Ν.Δ. Τα πράγματα, όμως, πήραν άλλη τροπή όταν αποφασίστηκε να
προτιμηθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία είναι μία υπερκομματική επιλογή.
Είχε προταθεί και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά επειδή πλέον είναι υπουργός
και έχει ενταχθεί στο κυβερνητικό πυρήνα δεν θα είχε την υπερκομματική αποδοχή
που ήθελε ο κ. Μητσοτάκης.

Από εκεί και πέρα, η κίνηση Μητσοτάκη να θέσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εν μέρει και στη Φώφη Γεννηματά. Στον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν μπορούν να κάνουν το προσωπικό παιχνίδι της συσπείρωσης σε μία κακή επιλογή και έτσι θα αναγκαστούν να συναινέσουν σε ένα πρόσωπο το οποίο είχαν στηρίξει για την προεδρία του ΣτΕ. Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. περίμεναν καρτερικά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα έπαιζε μέσω διαρχίας το παιχνίδι της παράταξης (και έτσι θα έβαζε ξανά στο παιχνίδι της πολιτικής εξουσίας του κόμμα), όμως αυτό δεν έγινε. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το επιτελείο της Φώφης περίμενε και ένα προσωπικό κάλεσμα που μπορεί να υποκρύπτει και μία επιθυμία να αξιοποιηθεί η ίδια στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην καταστεί όμηρος κανενός κόμματος, ούτε καν του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος και στήριξε μία υπερκομματική επιλογή.

Επιλογή με μεγάλο ρίσκο

Από εκεί και πέρα, το ρίσκο είναι μεγάλο.
Η περίπτωσή της δεν είναι πολιτική και δύσκολα θα μπορέσει να ταιριάξει στο
πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο. Επίσης, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά,
δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της κρίσιμης κατάστασης που έχει
διαμορφωθεί. Ουσιαστικά η ελληνική διπλωματία στηρίζεται πλέον στο
πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της
Δημοκρατίας, μέσω των ισχυρών συμβολισμών της νέας Προέδρου ως της πρώτης
γυναίκας στο αξίωμα, δημιουργεί το υπόστρωμα για άλλη μία κεντρώα επικράτηση
του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή σε χώρο που παραδοσιακά η Ν.Δ. ήταν απούσα και
μέσα από τις πολιτικές της αλλά και μέσα από τις επιλογές της σε πρόσωπα.
Εκτιμούν, τέλος, πολλοί ότι με την πολιτική της συναίνεσης σε σημαντικά
ζητήματα της χώρας ο κ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει έναν πραγματικό πολιτικό
πολιτισμό που τον καταστεί κυρίαρχο στο πολιτικό σύστημα απέναντι σε μία
πολεμική αντιπαράθεση την οποία ο κόσμος πλέον δεν θέλει.

]]>
https://allomati.com/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1/feed/ 0
Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη https://allomati.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84/ https://allomati.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84/#respond Sun, 19 Jan 2020 09:38:24 +0000 https://allomati.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84/ Μετά το κλείσιμο των υποθέσεων με την προεδρική υποψηφιότητα και τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει στην βαθμολόγηση των υπουργών και σε ενέργειες ενδυνάμωσης του υπουργικού έργου. Το πρόγραμμα αξιολόγησης «ΜΑΖΙ» προχωράει κανονικά τις εργασίες του και το επιτελείο Μητσοτάκη μαζεύει απολογιστικά αλλά και προγραμματικά όλες τις δράσεις των υπουργείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρώτη επίσκεψη για το νέο έτος από το υπουργείο Τουρισμού, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο έναν άτυπο κύκλο «βαθμολόγησης» του έργου κάθε υπουργού. Ο κύκλος αυτός άνοιξε με το υπουργείο Τουρισμού και συνεχίστηκε με το υπουργείο Εργασίας, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Του Περικλή Σωτηρίου

Είναι
τα υπουργεία που ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα παράπονο τόσο για την δουλειά
που επιτελείται όσο και για τον μεγάλο προγραμματισμό τους. Όταν θα ολοκληρωθεί
αυτός ο κύκλος επαφών θα αποδειχθεί ποια υπουργεία δεν έχουν παραδώσει τις
δράσεις που προκύπτουν από το μπλε ντοσιέ και κυρίως αν έχουν υπερβεί ή όχι τα
χρονοδιαγράμματα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ίδιος –μετά τον κύκλο
επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων–, και αφού ολοκληρωθεί το πρώτο
στάδιο των επαφών του με τους ξένους ηγέτες, θα έχει την χρονική δυνατότητα,
γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου, να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό
σχήμα. Αυτές θα περιλαμβάνουν, κυρίως, αλλαγές υφυπουργών, νέο μοίρασμα
αρμοδιοτήτων, ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου με έναν αναπληρωτή
κυβερνητικό εκπρόσωπο και πολύ δύσκολα αλλαγή κάποιου υπουργού. Ο χρονικός
ορίζοντας που προβλέπονται οι αλλαγές είναι αρχές Μαρτίου.

Η πορεία του κυβερνητικού έργου μέχρι σήμερα, οι προκλήσεις των
ελληνοτουρκικών και το μεταναστευτικό θα διατυπωθεί κ
ατά τη διάρκεια της
συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την αναχώρησή του για το
Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αυτό,
όμως, είναι μόνο ένα από τα θέματα που θα θίξει κατά τη διάρκεια της ομιλίας
του ο πρωθυπουργός την επόμενη Τρίτη.

Ασφαλώς, το θέμα του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην πρώτη θέση, μετά και τα «όχι» που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται να πει στους βουλευτές του ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια ασφαλής κυβέρνηση που δεν κινδυνεύει με εκλογές, έχοντας 3,5 χρόνια μπροστά της ώστε να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει, επίσης, τους βουλευτές του και για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον αλλά και το τε-α-τετ του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Ντραμπ. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές του και για την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει να εξηγήσει σε μερίδα βουλευτών του γιατί δεν προτίμησε να ανανεώσει την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην θέση αυτή.

Τα «ανοιχτά μέτωπα» της κυβέρνησης

Ανάμεσα στα «ανοιχτά μέτωπα» της κυβέρνησης –τα οποία θα
επαναλάβει στους βουλευτές της ΝΔ– είναι και η πορεία των εθνικών
θεμάτων
 αλλά και η ασφάλεια των πολιτών, ζητήματα
στα οποία δίνεται μεγάλη σημασία ύστερα από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε με
τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση θέλει να επιδείξει την ίδια
εγρήγορση
 που είχε και στην αρχή της διακυβέρνησής της και για
αυτόν τον λόγο ετοιμάζει μπαράζ νομοσχεδίων για το επόμενο διάστημα.

Η κύρωση της σύμβασης αμυντικής συνεργασίας με τις
ΗΠΑ
, η οποία θα εισαχθεί στην επιτροπή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, το
νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το νομοσχέδιο
για την αντιμετώπιση του Brexit, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για
τις πορείες, είναι μερικά από τα νομοσχέδια.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα νομοσχέδια που
αφορούν το επίδομα γέννας, ο νόμος για τα υδατοδρόμια, τους αγροτικούς
συνεταιρισμούς και το νομοσχέδιο για πολιτική προστασία.

Το «τσουνάμι» των νομοσχεδίων έχει
στόχο να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο και στην περίπτωση που η κυβέρνηση
αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα και αναγκαστεί να πάει σε εκλογές εντός του
έτους για να «κάψει» την απλή αναλογική, να έχει ενώπιον του ελληνικού λαού να
παρουσιάσει πλούσιο κυβερνητικό έργο τόσο που να μην αμφισβητηθεί από την
αντιπολίτευση.

]]>
https://allomati.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84/feed/ 0
Ανηφορικός o δρόμος για την ανάπτυξη… https://allomati.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-o-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7/ https://allomati.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-o-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7/#respond Sun, 19 Jan 2020 08:49:50 +0000 https://allomati.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-o-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7/ Θα είναι τελικά το 2020 το έτος επιστροφής της ελληνικής
οικονομίας στην περιβόητη «κανονικότητα»; Όλα θα κριθούν από τις εξελίξεις,
τόσο στο εσωτερικό, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης
οικονομικής πολιτικής (π.χ. φοροελαφρύνσεις, προσέλκυση επενδύσεων, υλοποίηση
μεταρρυθμίσεων, κ.ά.), όσο και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο
είναι αλήθεια ότι δείχνει ανησυχητικά σημάδια. Προς το παρόν, πάντως, το νέο
έτος ήρθε με τους καλύτερους «οιωνούς» για την ελληνική οικονομία.

Του Σπύρου Σταθάκη

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Δείκτης
Οικονομικού Κλίματος, έτσι όπως τον καταγράφει το ΙΟΒΕ, τους τελευταίους μήνες
σημειώνει συνεχή βελτίωση. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξήθηκε στις 109,5
μονάδες, από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο
επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, καθώς είχε να βρεθεί στο επίπεδο αυτό από τον
Νοέμβριο του 2007. Ο σχετικός δείκτης παραμένει
μάλιστα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη
(109,5 μονάδες στην Ελλάδα και 101,5 μονάδες στην Ευρωζώνη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, σε όλους
τους τομείς καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο,
όπου σημειώθηκε μικρή υποχώρηση. Ειδικότερα, στη βιομηχανία το κλίμα παρέμεινε γενικά θετικό, με τις εκτιμήσεις των
επιχειρήσεων για τη ζήτηση, τις νέες παραγγελίες και την παραγωγή το επόμενο
διάστημα να παρουσιάζουν μικρή άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, το επίπεδο των αποθεμάτων εμφανίζει αποκλιμάκωση και οι προβλέψεις
για την απασχόληση είναι θετικές. Στο λιανικό
εμπόριο, παρά τη μικρή πτώση τον Δεκέμβριο του 2019, το ισοζύγιο θετικών
– αρνητικών εκτιμήσεων των επιχειρήσεων παραμένει θετικό (στις +22 μονάδες από
+25 μονάδες τον προηγούμενο μήνα).

Το κλίμα στις κατασκευές

Την ίδια ώρα, στις κατασκευές το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά (από -51,7 μονάδες τον Νοέμβριο του 2109 στις -24,2 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019), καθώς οι αρνητικές προβλέψεις για την δραστηριότητα των επιχειρήσεων και την εξέλιξη της απασχόλησης περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται κυρίως στην άνοδο των προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, ενώ ηπιότερη ήταν η βελτίωση στις δημόσιες κατασκευές. Τέλος, στις υπηρεσίες, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων κινήθηκαν ανοδικά, κυρίως λόγω των θετικότερων προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο διάστημα, με το συνολικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων να διαμορφώνεται στις +29,1 μονάδες από +17,8 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, η  καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται τον Δεκέμβριο του 2019 και διαμορφώθηκε στις -6,2
μονάδες από -6,8 τον προηγούμενο μήνα και -31 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018. H
αισιοδοξία των νοικοκυριών αποτυπώνεται κυρίως στις εκτιμήσεις τους για την
πορεία της οικονομικής τους κατάστασης και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας το
επόμενο 12μηνο, με τα ποσοστά αυτών που προβλέπουν επιδείνωση να διαμορφώνονται
σε 18,4% και 18% αντίστοιχα (από 18,6% και 17,3% αντίστοιχα τον προηγούμενο
μήνα και 45,7% και 42,6% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2018). Επίσης, το ποσοστό
των νοικοκυριών που εκτιμούν ότι θα προβούν σε λιγότερες δαπάνες για σημαντικές
αγορές (οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές κλπ) μειώθηκε σε 37,1% από 39,8%
τον προηγούμενο μήνα και 43,5% τον Δεκέμβριο του 2018. Αντίθετα, μικρή άνοδο σε
σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημείωσε το ποσοστό των νοικοκυριών που εκτιμούν
ότι η ανεργία θα αυξηθεί (26,2% τον Δεκέμβριο του 2019 από 19,1% τον Νοέμβριο
του 2019).

Οι προβλέψεις για το 2020

Η κυβέρνηση τώρα έχει αναθεωρήσει προς το καλύτερο την
πρόβλεψή του για μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2020 στο 2,8%, βελτιώνοντάς την κατά 0,5%
σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2019. Αν και οι
προβλέψεις των εγχώριων και διεθνών φορέων για το 2019 συγκλίνουν σε μεγέθυνση
του ΑΕΠ περί το 2,0%, είναι αρκετά πιο συντηρητικές αναφορικά με το 2020. Το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για το 2020 αύξηση της τάξης του 2,2%, με
τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ και της Τράπεζας της Ελλάδος να είναι πιο συγκρατημένες
στο 2,0% και 2,1% αντίστοιχα.

Οι πιο αισιόδοξοι φορείς είναι ο ΙΟΒΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπουν μεγέθυνση από 2,3% έως 2,5%. Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ υπερβαίνει σημαντικά ακόμη και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη των διεθνών και εγχώριων φορέων (απόκλιση +0,3% στην καλύτερη περίπτωση). Οι κυριότεροι λόγοι «συγκρατημένων» προβλέψεων ως προς τη μεγέθυνση του 2020, πηγάζουν από την πιθανή οικονομική επιβράδυνση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών οι οποίες επιβραδύνουν την πιστωτική επέκταση, αλλά και από ενδεχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του Brexit κ.ά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κύριοι πυλώνες της
μεγέθυνσης για το 2020 αναμένεται να είναι η ιδιωτική κατανάλωση (+1,8%), λόγω
του υψηλού ποσοστού συμμετοχής της στη διάρθρωση του ΑΕΠ (περίπου 70%), καθώς
και οι επενδύσεις (+13,4%). Το ΥΠΟΙΚ στηρίζει τις αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις
αναφορικά με την ιδιωτική κατανάλωση στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας,
στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που
έχουν ψηφισθεί εντός του 2019 όπως και σε αυτά που θα ψηφισθούν το επόμενο
διάστημα. Επιπλέον, ενδεχόμενη πιστωτική επέκταση, μπορεί να στηρίξει την
κατανάλωση των νοικοκυριών.

Αναγκαία συνθήκη είναι η επιτάχυνση της υποχώρησης του
αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα διευκολύνει τις εμπορικές
τράπεζες ώστε να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων προς τα νοικοκυριά, με άμεσο,
θετικό αντίκτυπο στην ιδιωτική κατανάλωση. Επιπλέον, η εξομάλυνση της
λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα με αύξηση των καταθέσεων, μείωση των
επιτοκίων δανεισμού για επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια, είναι
παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην επιτάχυνση των πάγιων
επενδύσεων. Ακόμη το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν με σχεδόν
παρόμοιο ρυθμό σε σχέση με τις εισαγωγές κατά 5,1% και 5,2% αντίστοιχα,
επιβαρύνοντας ελαφρά το ήδη ελλειμματικό εξωτερικό ισοζύγιο.

Η ιδιωτική κατανάλωση

Κατ’ αντιστοιχία με τις προβλέψεις για την αύξηση του
πραγματικού ΑΕΠ, οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις επιμέρους
συνιστώσες του ΑΕΠ το 2020 είναι πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις προβλέψεις των
άλλων εγχώριων και διεθνών φορέων. Συγκεκριμένα απόκλιση παρατηρείται στην
ιδιωτική κατανάλωση, όπου η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ είναι υψηλότερη κατά 1,0% σε
σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και 0,3% σε σχέση με τις αντίστοιχες του ΟΟΣΑ
και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποκλίσεις παρατηρούνται προς τα κάτω και στο
ρυθμό μεταβολής των παγίων επενδύσεων, με την πρόβλεψη του Υπουργείου να είναι
πιο αισιόδοξη αντίστοιχα κατά 5%, 4,2% και 0,9% σε σχέση με τις προβλέψεις του
ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο στο ρυθμό μεταβολής των
εισαγωγών το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί πιο συντηρητική εκτίμηση σε σχέση
με τους άλλους φορείς.

Η μακρά πορεία προς την «κανονικότητα»

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ΙΟΒΕ, στην ανοδική τάση του οικονομικού δείκτη συνεχίζουν να συμβάλλουν οι αναπτυξιακές επενδυτικές προοπτικές σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στη φορολογία. Ιδιαίτερα στις προσδοκίες των πολιτών επενέργησε ενισχυτικά η συζητούμενη στο δημόσιο διάλογο πραγματοποίηση περαιτέρω φοροελαφρύνσεων φέτος και ο περιορισμός εισφορών που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2020, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ενισχύσουν τα εισοδήματά τους. Επιπλέον, μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας.

Οι πλέον σημαντικές εξελίξεις εγχωρίως αφορούν στην
αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και τη μείωση των φορολογικών βαρών, με
επιχειρήσεις και νοικοκυριά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Η εξέλιξη της
προσαρμογής θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, η παραγωγική της βάση είναι συρρικνωμένη από τη χρόνια αποεπένδυση, η
αγορά εργασίας είναι πιο ευέλικτη αλλά με αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης,
ενώ παραμένουν εμπόδια σε επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες. Οι επιλογές της
οικονομικής πολιτικής θα είναι καθοριστικές στη σταθεροποίηση της ανάκαμψης και
την επιτάχυνσή της και οι όποιες παρεμβάσεις και μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην
ενίσχυση της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ στο τελευταίο μηνιαίο οικονομικό
δελτίο του σημειώνει ότι, η
ελληνική οικονομία κινείται στον αστερισμό της ανάκαμψης και προοιωνίζεται
επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2020, καθώς και τα μέτρα οικονομικής
πολιτικής αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Το 2019 σημειώνεται επιτάχυνση της μεταποιητικής
παραγωγής και των κατασκευών, παρά την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων και
των εξαγωγών, και παρά την εμφάνιση ενδείξεων κόπωσης της απορρόφησης της
ανεργίας, καθώς οι επενδύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να τονώνουν τις συνθήκες
απασχόλησης στην οικονομία ενώ και η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική.

Το νέο έτος, κατά τον ΣΕΒ, ξεκίνησε
με μεγάλες προσδοκίες, καθώς αίρονται σταδιακά οι περιοριστικοί παράγοντες
(υψηλή φορολογία, εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς, γραφειοκρατία στην
αδειοδότηση των επενδύσεων κ.λ.π.), που καθήλωναν την οικονομική δραστηριότητα
σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αν και η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική σε
σχέση με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης, οι αλλαγές στην
οικονομική πολιτική δεν έχουν αποκτήσει ακόμα κρίσιμη μάζα ώστε να σηματοδοτούν
την στροφή προς ένα δυναμικά διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο υψηλών και
διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης σε μονιμότερη βάση.

Το τελευταίο δεν είναι εφικτό χωρίς
επενδύσεις. Για να γίνουν, όμως, για παράδειγμα, δημόσιες επενδύσεις για
αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές υποδομές απαιτούνται πόροι που πρέπει να
εξοικονομηθούν. Και για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις απαιτούνται πολιτικές με
ισχυρότερο αναπτυξιακό αποτύπωμα, με έμφαση στην κερδοφορία και την
ανταγωνιστικότητα, καθώς και αλλαγές στη φορολογία και στο θεσμικό πλαίσιο
λειτουργίας της οικονομίας και των αγορών, που να υπερβαίνουν τις συντεχνιακές
αντιστάσεις. Ακόμη και αν βραχυχρόνια κάποιες πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα
μπορεί να είναι επιβεβλημένες λόγω της μεγάλης κρίσης και ύφεσης που
προηγήθηκε, δεν πρέπει με κανένα τρόπο
να δημιουργηθεί και πάλι η αίσθηση των μαγικών λύσεων στην κοινωνία.

Προκλήσεις, προβλήματα και περιορισμοί

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ περιοριστικές δημοσιονομικές, διαρθρωτικές, νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως για παράδειγμα: Τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 είναι πολύ υψηλά, ιδιαίτερα μάλιστα αν διορθωθούν για τον οικονομικό κύκλο, και, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές της χώρας, περιορίζουν τη δυνατότητα επίτευξης σημαντικά υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων
παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας την ικανότητα του τραπεζικού
συστήματος να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και να στηρίξει την πραγματική

οικονομία. Επίσης, τα ελληνικά κρατικά
ομόλογα δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με
αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην επωφελείται σε σημαντικό βαθμό από τη
νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της
παγκόσμιας οικονομίας, το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δημιουργεί
ασφυκτικές συνθήκες και περιορίζει τη δυνατότητα της οικονομικής πολιτικής να
στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το υψηλό δημόσιο χρέος (παρά βεβαίως τη σημαντική
βελτίωση της βιωσιμότητάς του, που θεωρείται εξασφαλισμένη μεσοπρόθεσμα με τα
μέτρα που ενέκρινε το Eurogroup από το 2012 έως το 2018), το οποίο δημιουργεί
αβεβαιότητα σε μακροπρόθεσμη βάση (μετά το 2032) στην περίπτωση εξωγενών
κλυδωνισμών, όπως είναι μια διεθνής παρατεταμένη ύφεση ή μια σημαντική άνοδος
των επιτοκίων. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει
ελλειμματικό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση
της χώρας, και τέλος, το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της
πολυετούς ύφεσης και το οποίο κινδυνεύει να επηρεάσει μόνιμα την παραγωγική
ικανότητα της οικονομίας.

Φιλόδοξο σχέδιο

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν δει το φως της
δημοσιότητας, η επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα θα απαιτήσει
ταχεία οικονομική ανάπτυξη, άνω του 3% για αρκετά χρόνια. Για την επίτευξη ενός
τόσο φιλόδοξου αναπτυξιακού στόχου θα πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα μοντέλο
ανάπτυξης που θα στηρίζεται περισσότερο στην ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών και
των επενδύσεων. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο μοντέλο που
βασιζόταν στην –τροφοδοτούμενη από ταχεία πιστωτική επέκταση και υπέρμετρη
αύξηση μισθών– εγχώρια κατανάλωση. Άλλωστε, η αυστηρή εποπτεία για αποφυγή
δημιουργίας δημοσιονομικών και εξωτερικών ελλειμμάτων και η δέσμευση για
διατήρηση υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια,
περιορίζουν τον διαθέσιμο χώρο για επέκταση της εγχώριας ζήτησης.

Ειδικότερα σε μελέτη που έχει εκπονήσει η Eurobank,
παρουσιάστηκε μια σειρά σεναρίων υπό τα οποία η συνεισφορά των επενδύσεων και
των εξαγωγών στο ΑΕΠ συγκλίνει με τους μέσους όρους της Ευρωζώνης σε χρονικό
ορίζοντα 10 ετών. Υποθέτοντας ότι η αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής
κατανάλωσης θα είναι εναλλακτικά 0,5%, 1% ή 1,5% ετησίως, υπολογίζουμε ότι οι
εξαγωγές θα πρέπει να αυξάνονται με πραγματικό ετήσιο ρυθμό μεταξύ 6.7-7.8%,
και οι επενδύσεις με πραγματικό ετήσιο ρυθμό μεταξύ 8.4-9.5%, για την επόμενη
δεκαετία. Αυτό θα οδηγούσε σε πραγματική ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ μεταξύ
2,8%-3,9%. Η επίτευξη τέτοιων ρυθμών ανάπτυξης εξαγωγών κι επενδύσεων επί 10
συνεχή έτη αποτελεί έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό στόχο εάν ληφθούν υπόψη οι
επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το παρελθόν. Θα απαιτήσει τόλμη και
συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

]]>
https://allomati.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-o-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7/feed/ 0
Αμερικανικό startup παρουσιάζει συνδεδεμένο φακό επαφής για άτομα με προβλήματα όρασης https://allomati.com/%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-startup-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%b5%ce%bc%ce%ad/ https://allomati.com/%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-startup-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%b5%ce%bc%ce%ad/#respond Sat, 18 Jan 2020 02:31:28 +0000 https://allomati.com/%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-startup-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%b5%ce%bc%ce%ad/ Αμερικανικό startup παρουσιάζει συνδεδεμένο φακό επαφής για άτομα με προβλήματα όρασης

«Μια ανεπαίσθητη οθόνη». Αυτή είναι η υπόσχεση του συνδεδεμένου φακού επαφής Mojo Lens που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, στο CES 2020 στο Λας Βέγκας. Το αμερικανικό startup Mojo Vision με έδρα την Καλιφόρνια, παρουσίασε ένα πρωτότυπο ενός συνδεδεμένου φακού επαφής που καθιστά δυνατή την οπτικοποίηση των πληροφοριών, την ανίχνευση αντικειμένων ή ακόμα και τη θέα στο σκοτάδι. Προς το παρόν, το προϊόν απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η επιστημονική ομάδα του startup ενσωμάτωσε στον φακό επαφής μια οθόνη MicroLED με ανάλυση 14.000 pixels. Οι οθόνες αυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς χρησιμοποιούν μόνο το 10% της ισχύος των σημερινών οθονών LCD και η φωτεινότητα τους είναι 5 έως 10 φορές υψηλότερη από αυτή των OLED. Είναι ακόμα δύσκολο να παραχθούν σε μεγάλη κλίμακα, αλλά το πλεονέκτημα του Mojo Lens είναι ότι χρειάζεται μια πολύ μικρή οθόνη.

Ο δημοσιογράφος του διαδικτυακού περιοδικού Fast Company, που δοκίμασε ένα πρωτότυπο, είδε, μέσω του φακού, πληροφορίες για τον καιρό, χάρτη με τις πιθανές διαδρομές, την επαγγελματική του ατζέντα και έναν χειριστή μουσικής.

Το Mojo Vision συνεργάζεται ενεργά με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) στο πλαίσιο ενός εθελοντικού προγράμματος σχεδιασμένο να παρέχει ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση σε ιατρικά μηχανήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των μη αναστρέψιμων νοσημάτων. Το startup υπέγραψε επίσης μια συνεργασία με το Vista Center για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε πάνω από 3000 παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από τύφλωση.

Το startup ιδρύθηκε το 2015 και έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 97 εκατομμύρια ευρώ. Η ομάδα του αποτελείται από επιστήμονες, φουτουριστές, εξιδεικευμένους γιατρούς και τεχνολόγους που προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη και τα κοινωνικά στρώματα.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει το προϊόν στην αγορά, η νεοσύστατη εταιρία εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά από δυο-τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: Usine-Digitale, Fast Company

 

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-startup-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%b5%ce%bc%ce%ad/feed/ 0
Τι είπε η Μέρκελ στον Μητσοτάκη για τη Διάσκεψη του Βερολίνου https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4/ https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4/#respond Fri, 17 Jan 2020 21:28:53 +0000 https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4/ Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

]]>
https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b5-%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%b4/feed/ 0
Citi: Σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα το 2022 το νωρίτερο https://allomati.com/citi-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2022-%cf%84%ce%bf/ https://allomati.com/citi-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2022-%cf%84%ce%bf/#respond Fri, 17 Jan 2020 20:42:59 +0000 https://allomati.com/citi-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2022-%cf%84%ce%bf/ Μπορεί η πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης το 2020, ωστόσο η επενδυτική βαθμίδα παραμένει ένα δύσκολο και ίσως πιο μακρινό στοίχημα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο αυτό το ορόσημο να επιτευχθεί έως το α’ εξάμηνο του 2021, ωστόσο σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Citigroup η χώρα μας θα περάσει το κατώφλι του κλαμπ των χωρών με investment grade  (IG) μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα και με κάποιες εκτιμήσεις της αγοράς, οι οίκοι δεν αναμένεται να δώσουν στη χώρα μας αυτό το “εισιτήριο”, πριν το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας και πριν την επιστροφή των NPEs των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας, αρά όχι πριν το 2022.

Η Citi επανέρχεται στην πορεία των αξιολογήσεων που αναμένει για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αναμένει ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μεσοπρόθεσμα και σε διάστημα 2 με 4 ετών, δηλαδή το 2022-2024, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα της επιλεξιμότητας των ελληνικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες ομολόγων και του προγράμματος QE της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνει, οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν δείχνουν ωστόσο να αποτιμούν αυτή την εξέλιξη, υποδηλώνοντας έτσι πως τα περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσής τους είναι σημαντικά, για αυτό άλλωστε συνεχίζει αν προτείνει την αγορά ελληνικών 10ετών έναντι των γερμανικών τίτλων και σημειώνει πως το ελληνο-γερμανικό spread θα βρεθεί φέτος στις 100 μονάδες βάσης.

Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα από την S&P και την Moody’s (δεν περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις κινήσεις των Fitch και DBRS), ενώ επισημαίνει πως είναι πιθανό να αναβαθμιστεί στην κατηγορία του investment grade και από τους δύο οίκους στα επόμενα έτη. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας μέσα στους επόμενους 9 μήνες η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές από την S&P (από “ΒΒ-” με θετικές προοπτικές σήμερα, αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα) και στο “Βa3” με θετικές προοπτικές επίσης, από την Moody’s (από Β1 με σταθερές προοπτικές σήμερα, που σημαίνει αναβάθμιση επίσης κατά μία βαθμίδα).

Τα επόμενα 2-4 χρόνια θα αναβαθμιστεί από την S&P στο “ΒΒΒ-“, δηλαδή κατά δύο σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτική βαθμίδα) και από την Moody’s Baa3 (κατά τρία σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτικής βαθμίδα επίσης).

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank σημείωσε πως όλα τα επιχειρήματα είναι υπέρ της αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή του “ΒΒ” σε μέσο όρο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, όπως τόνισε η γερμανική τράπεζα, ο δρόμος προς την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει μακρύς καθώς η επίτευξη αυτού του ορόσημου απαιτεί τη σημαντική μείωση του χρέους και την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως για να συμμετέχει η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων και στο QE θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε investment grade από έναν τουλάχιστον οίκο και όχι και από του τέσσερις. Σε ό,τι αφορά το α’ εξάμηνο, μετά την Fitch -η οποία και θα ξεκινήσει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας στις 24 Ιανουαρίου- ακολουθούν οι  S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη “ετυμηγορίας” της στις  6 Νοεμβρίου.

]]>
https://allomati.com/citi-%cf%83%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2022-%cf%84%ce%bf/feed/ 0
Η ομιλία του Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Κων. Δασκαλάκη στην Ξάνθη (video) https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc-%ce%b9-%cf%84-%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba/ https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc-%ce%b9-%cf%84-%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba/#respond Fri, 17 Jan 2020 20:30:40 +0000 https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc-%ce%b9-%cf%84-%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba/ Η ομιλία του Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. Κων. Δασκαλάκη στην Ξάνθη (video)

Τον διεθνούς φήμης Έλληνα Καθηγητή του Μ.Ι.Τ. κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη φιλοξενεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 19:00 μ.μ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης θα δώσει ομιλία με θέμα “Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας“, στο Αμφιθέατρο 1 του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά στον σύνδεσμο www.livezone.gr/event/ Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία G. Sciacca.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής:
Ο Κωνσταντίνος Περικλή Δασκαλάκης είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική, τη Θεωρία Πιθανοτήτων, και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι Κρητικός στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα όπου τελείωσε το Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο to 1999. Το 2004 αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 /10. Το καλοκαίρι του 2004 μετέβη στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για να ακολουθήσει διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών, υπό την εποπτεία του διακεκριμένου επιστήμονα της πληροφορικής, καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου. Μετά το πέρας των σπουδών του, το έτος 2008-2009, εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια της Microsoft, της οποίας ήταν υπότροφος ήδη κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών. Την άνοιξη του 2008 είχε προσφορές θέσης καθηγητή από πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ από το καλοκαίρι του 2008 είναι καθηγητής στο κορυφαίο ΜΙΤ.

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc-%ce%b9-%cf%84-%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba/feed/ 0
Επιστήμονες ανακάλυψαν ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο μέσα στους όγκους https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba/ https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba/#respond Thu, 16 Jan 2020 14:25:16 +0000 https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba/ Επιστήμονες ανακάλυψαν ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο μέσα στους όγκους

Σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες νέα έρευνα, κάποιοι όγκοι κρύβουν μέσα τους «εργοστάσια» με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο και είναι καθοριστικής σημασίας για την ανακούφιση ορισμένων ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια η ανοσοθεραπεία κερδίζει έδαφος στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Πρόκειται για μια θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην χρήση του ίδιου του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τουλάχιστον τρόπους: την διέγερση του συστήματος και την «επίθεσή» του στα καρκινικά κύτταρα και με την χορήγηση παραγόντων, όπως συνθετικές πρωτεϊνες. Τα φάρμακα αυτά, αντί να επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνουν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ίδιου του σώματος, τους «φύλακες» του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Όμως, η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο για το 20% των ασθενών και οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κάποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα από άλλους.

Τρείς νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες στο περιοδικό Nature αναφέρονται στις τριτογενείς λεμφοειδείς δομές (TLS) που βρίσκονται μέσα σε μερικούς όγκους. Αυτές οι δομές λειτουργούν σαν «εργοστάσια» για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τον καρκίνο, δήλωσε ο Βολφ Φρίντμαν, Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Cordeliers του Πανεπιστημίου Descartes στο Παρίσι, ο οποίος ηγήθηκε μιας μελέτης εκ των τριών.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα όμως δεν είναι τα μόνα που μπορούν να πολεμήσουν τον καρκίνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα TLS είναι γεμάτα Β-κύτταρα που επίσης παράγουν αντισώματα.

Η Μπεθ Χέλμινκ, χειρούργος ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία εργάστηκε στη δεύτερη μελέτη, δήλωσε ότι η αυτή η έρευνα άλλαξε τις αντιλήψεις για το ρόλο των Β-κυττάρων στην ανοσοθεραπεία. «Μέσω αυτών των μελετών διαπιστώνουμε ότι τα Β-κύτταρα δεν βρίσκονται τυχαία εκεί, αλλά συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην ανοσολογική αντίδραση κατά του όγκου», δήλωσε.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε έκπληξη καθώς η αφθονία των Β-κυττάρων σε καρκινοπαθείς μερικές φορές θεωρείται αρνητική ένδειξη. Οι επιστήμονες όμως διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα Β-κυττάρων εντός των TLS στους όγκους τους, ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά στην ανοσοθεραπεία.

«Αυτές οι τρεις μελέτες παρέχουν συναρπαστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα Β- κύτταρα που παράγουν τα αντισώματα επηρεάζουν σημαντικά την ανταπόκριση των ασθενών με συγκεκριμένους καρκίνους, στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε ο Λόρενς Γιάνγκ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου του Warwick.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί οι δομές σχηματίζονται σε μερικούς όγκους και όχι σε άλλους. Και ενώ τώρα είναι σαφές ότι τα Β-κύτταρα εντός των δομών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πώς αυτό γίνεται. Μπορεί να συμβαίνει επειδή τα Β-κύτταρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, παράγοντας αντισώματα που προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Ή μπορεί να ενισχύουν τα Τ-κύτταρα, ή ίσως να κάνουν και τα δύο. Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν τρεις κατηγορίες, αλλά μόνο ένας τύπος ήταν αρκετά «ώριμος» για να παράγει τα ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλά στην ανοσοθεραπεία γιατί αν καταλήξουν σε μια θεραπεία που θα μπορούσε να ενισχύσει το σχηματισμό των TLS, αυτό πιθανότατα να σήμαινε ότι περισσότεροι ασθενείς θα ανταποκριθούν θετικά στην ανοσοθεραπεία.

ΠΗΓΗ: France24

 

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba/feed/ 0
Δεύτερη 100% γυναικεία διαστημική έξοδος στην ιστορία της ΝΑΣΑ (video) https://allomati.com/%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-100-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82/ https://allomati.com/%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-100-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82/#respond Thu, 16 Jan 2020 02:23:02 +0000 https://allomati.com/%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-100-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82/ Δεύτερη 100% γυναικεία διαστημική έξοδος στην ιστορία της ΝΑΣΑ (video)

Οι αστροναύτισσες της Nasa Τζέσικα Μέιρ και η Κριστίνα Κοχ βγήκαν εκ νέου στο διάστημα για να αλλάξουν μια μπαταρία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στη δεύτερη 100% γυναικεία διαστημική έξοδο στην ιστορία.

Η πρώτη έξοδος των δύο γυναικών στις 18 Οκτωβρίου είχε χαιρετιστεί ως ένα αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς οι περισσότερες από 200 έξοδοι κατά το παρελθόν περιελάμβαναν τουλάχιστον έναν άνδρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις είχε καλέσει για να τις συγχαρεί και να επαινέσει το κουράγιο τους.

Η δεύτερη έξοδός τους, σήμερα, πραγματοποιήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες υπογραμμίζοντας τον χαρακτήρα ρουτίνας των επιχειρήσεων συντήρησης του ISS. Οι δύο αστροναύτισσες έπρεπε να αντικαταστήσουν τις παλιές μπαταρίες νικελίου-υδρογόνου με νέες ιόντων λιθίου, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που επρόκειτο να διαρκέσει 6,5 ώρες.

Η έξοδος ξεκίνησε στις 13.35 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-100-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82/feed/ 0