ALLO MATI https://allomati.com Daily News.... Sun, 27 Sep 2020 22:03:07 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.7 Covid-19: Καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται και μετά τη λοίμωξη https://allomati.com/covid-19-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1/ https://allomati.com/covid-19-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1/#respond Sun, 27 Sep 2020 22:03:07 +0000 https://allomati.com/covid-19-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1/ Covid-19:  Καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται και μετά τη λοίμωξη

Η επίπτωση της Covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών και η ανάγκη για μακροχρόνια παρακολούθησή τους, τονίστηκε στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και των επαγγελματιών υγείας για τον κίνδυνο που συνιστά ο κορoνοϊός για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη και να παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση.

Όπως αναφέρθηκε, αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Jama έδειξε ότι τα άτομα κάθε ηλικίας, που υπέστησαν έμφραγμα παρουσίασαν διπλάσια πιθανότητα θανάτου κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ασθενείς δίσταζαν λόγω της επιδημίας να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία, ακόμη και εάν εμφάνιζαν επικίνδυνα συμπτώματα. Επιπλέον, σχετικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και το στρες για το ενδεχόμενο μόλυνσης από κορονοϊό παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συνεχάρη τον πρόεδρο του Συνεδρίου και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος Φ. Πατσουράκο, για την άριστη διοργάνωση και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο και τη συμβολή των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων της χώρας μας στην κρίσιμη χρονική στιγμή της υγειονομικής κρίσης.

«Σε αυτό τον αγώνα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την προστασία του πολίτη από την πρωτόγνωρη επιδημία είμαστε όλοι μαζί. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί κράτησαν με αυταπάρνηση ανοιχτά τα ιατρεία τους στο πρώτο επιδημικό κύμα και απέδειξαν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και την ανθρωπιά του επιστημονικού δυναμικού της χώρα μας. Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε και αυτή τη μάχη και θα βγούμε νικητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/covid-19-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1/feed/ 0
Εξαφανίζεται ποτέ τελείως ένας ιός; Η ιστορία απαντά https://allomati.com/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b7-%ce%b9/ https://allomati.com/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b7-%ce%b9/#respond Sun, 27 Sep 2020 16:02:33 +0000 https://allomati.com/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b7-%ce%b9/ Εξαφανίζεται ποτέ τελείως ένας ιός; Η ιστορία απαντά

Επιστήμονες ανακάλυψαν 37 σκελετούς, στο χώρο του St John’s College στην Οξφόρδη, που χρονολογούνται στο 1002. Κατά την διάρκεια ανάλυσης του DNA τους, διαπιστώθηκε ότι ένας άντρας υπέφερε από ευλογιά. Ωστόσο ο ιός αυτός δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που γνωρίζουμε ως ευλογιά, αλλά ανήκει σε ένα εξαιρετικά διαφορετικό στέλεχος.

Ο τρόπος με τον οποίο αναδύονται οι νέες ιογενείς απειλές είναι γνωστός: η στενή επαφή με μολυσμένα ζώα, η μεταπήδηση του ιού μεταξύ των ειδών, ο «ασθενής μηδέν» και οι υπερ-διασκορπιστές.

Πώς όμως, ένας ιός εξαφανίζεται;

Ένας από τους πιο πρόσφατους ιούς που εξαφανίστηκαν ήταν ο Sars. Ο κόσμος συνειδητοποίησε για πρώτη φορά την ύπαρξή του στις 10 Φεβρουαρίου 2003, αφού το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του Πεκίνου ανακοίνωσε την ύπαρξη «μιας παράξενα μεταδοτικής ασθένειας» που είχε σκοτώσει 100 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι πρώτες περιπτώσεις εμφανίστηκαν στο Γκουανγκντόνγκ, μια παράκτια επαρχία στη νοτιοανατολική Κίνα, γνωστή για τα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν εξωτικά κρέατα. Εκείνη την εποχή, οι τοπικές αγορές ήταν γεμάτες ρακούν, ασβούς, φοίνικες, περιστέρια, κουνέλια, φασιανούς, ελάφια και φίδια. Ο Sars εξαφανίστηκε από έναν συνδυασμό εξελιγμένης ανίχνευσης επαφών και των ιδιοτροπιών του ίδιου του ιού. Μέσα σε δύο χρόνια, ο ιός είχε μολύνει τουλάχιστον 8.096 άτομα, εκ των οποίων 774 πέθαναν.

Όπως και ο Covid-19, ο Sars είχε πολλές από εκείνες τις ιδιότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξέλιξή του σε πανδημία: ήταν σε θέση να εξελιχθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων κατά την αναπνοή. Εκείνη την εποχή, πολλοί ειδικοί ανησυχούσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στο ίδιο επίπεδο με την κρίση του HIV, ή ακόμη και την πανδημία γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αντ ‘ αυτού, ο Sars εξαφανίστηκε τόσο απότομα όσο έφτασε. Μέχρι το τέλος του Ιανουάριο του 2004, είχε ανακοινωθεί η τελευταία ύποπτη λοίμωξη.

Οι ασθενείς με Sars είχαν έντονα και βαριά συμπτώματα. Ο ιός είχε ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας – σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς πέθανε – γεγονός που κατέστησε εφικτό την δυνατότητα να εντοπιστούν ευκολότερα τα κρούσματα και να περιοριστούν. Επιπλέον ο ιός δεν παρουσίαζε ασυμπτωματικά κρούσματα, αρά ο εντοπισμός του γινόταν αρκετά εύκολος από τους επιστήμονες. Ο Sars χρειάζεται σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επωαστεί πριν γίνει μεταδοτικός, γεγονός που έδωσε στους ιχνηλάτες επιπλέον χρόνο για να βρουν τους νοσούντες.

Εκτός από το Sars, μόνο δύο άλλοι ιοί έχουν εξαφανιστεί με τον ίδιο τρόπο, η ευλογιά και η πανώλη των βοοειδών. «Δεν είναι ασήμαντο. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο όταν έχετε έναν ιό που είναι καλά προσαρμοσμένος », λέει ο Stanley Perlman, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Ο πόλεμος ενάντια σε αυτούς τους δύο ιούς κερδήθηκε με εμβόλια, τα οποία είναι επίσης έτοιμα να εξαλείψουν την πολιομυελίτιδα – οι περιπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 99% από τη δεκαετία του 1980.

Μπορούν να εξαφανιστούν τελείως οι ιοί;

Δυστυχώς, ορισμένοι ιοί είναι απίθανο να εξαφανιστούν ποτέ, επειδή δεν είμαστε ο μοναδικός τους φορέας.

Στους ανθρώπους, τα κρούσματα του Έμπολα για παράδειγμα, μειώνονται συνεχώς. Όμως, ο ιός όσο μεταπηδά από τα ζώα στον άνθρωπο δεν εξαφανίζεται. Όσο υπάρχουν νυχτερίδες, ο ιός θα υπάρχει, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι ένα άτομο που έχει μολυνθεί οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αν και όσον αφορά τον Covid-19 τα πράγματα αλλάζουν. Ο Covid-19 πιστεύεται ότι εμφανίστηκε αρχικά σε νυχτερίδες, προτού μεταφερθεί σε ένα άλλο ζώο – πιθανώς σε παγκολίνο – και τελικά σε ανθρώπους. «Με τον νέο κορονοϊό, η δεξαμενή είμαστε εμείς», λέει ο Perlman. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει τόσο πολύ ένας ανθρώπινος ιός που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν θα εξαπλωθεί το αντίστροφο – από τον άνθρωπο στην άγρια ​​φύση, σε ένα είδος «αντίστροφης διαρροής». Αυτό θα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο την εξαφάνισή του.

Κάθε ιός της γρίπης που υπήρχε στον άνθρωπο μέχρι πριν από περίπου 120 χρόνια έχει εξαφανιστεί

Υπάρχει ακόμη η γρίπη Α, η οποία μολύνει πολλά άλλα ζώα καθώς και ανθρώπους – κυρίως υδρόβια πτηνά, από πάπιες και χήνες έως σπάνια άγρια ​​πανίδα της Ανταρκτικής – αλλά και ανθρώπους. Αυτό το είδος ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων εποχικής γρίπης – και προκαλεί επίσης πανδημίες. Έπειτα υπάρχει η γρίπη Β, η οποία μολύνει μόνο ανθρώπους και – παραξένως – φώκιες, και δεν προκαλεί ποτέ πανδημίες.

Κάθε ιός της γρίπης που υπήρχε στον άνθρωπο μέχρι περίπου 120 χρόνια έχει εξαφανιστεί. Το στέλεχος που προκάλεσε την πανδημία του 1918 έχει επίσης εξαφανιστεί, όπως και αυτό που οδήγησε στο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 1957, το οποίο σκότωσε έως και 116.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και τον τύπο της γρίπης που εμφανίστηκε το 2009, πριν εμφανιστεί η γρίπη των χοίρων.

Τα καθιερωμένα στελέχη της γρίπης τείνουν να συνεχίζουν να εξελίσσονται σε πολλά διαφορετικά μονοπάτια, με αυτό τον τρόπο η συντριπτική πλειονότητα θα εξαφανιστεί απότομα. Κάθε λίγες δεκαετίες, ένας νέος τύπος γρίπης θα εξελιχθεί για να τους αντικαταστήσει, συνήθως φτιαγμένος από έναν συνδυασμό παλαιών ιών γρίπης και νέων, φρέσκων από ζώα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιός της γρίπης, αντί να προσαρμόζεται στους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, εξαφανίζεται. Εάν μπορέσουν οι επιστήμονες να πραγματοποιήσουν επιτάχυνση της εξέλιξης του ιού τεχνητά, θα μπορούσαν σίγουρα να υπάρξουν οφέλη.

Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκεται η βιολογία των «ιών RNA» – μια ομάδα που περιλαμβάνει πολλά από τα πιο ανθεκτικά παθογόνα της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του HIV, της γρίπης, των κορονοϊών και του Έμπολα. Το γενετικό τους υλικό είναι κατασκευασμένο από RNA σε αντίθεση με το DNA.

Αυτό συνήθως θεωρείται κακό για τον άνθρωπο, επειδή αυτές οι μεταλλάξεις σημαίνουν ότι υπάρχει μια εξαιρετική ποσότητα γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των ιών RNA, επιτρέποντάς τους να εξελίσσονται γρήγορα – οπότε τυχόν εμβόλια ή φάρμακα που τους στοχεύουν γίνονται σύντομα ξεπερασμένα. Αλλά αυτό το συγκλονιστικό ποσοστό μετάλλαξης είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό, οι μεταλλάξεις γίνονται επιβλαβείς, οδηγώντας σε στελέχη ιών που επιβαρύνονται με γενετικά σφάλματα που εμποδίζουν την εξάπλωσή τους.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε, κάποιοι επιστήμονες είναι αρνητικοί στην πιθανότητα εξαφάνισης των ιών.

«Ο όρος εξαφανισμένος είναι ίσως παραπλανητικός», λέει ο Ian Lipkin, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. «Οι ιοί μπορεί να υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες όχι μόνο σε ανθρώπους, αλλά και σε υλικά που είναι αποθηκευμένα σε καταψύκτες, ή σε άγρια ​​ζώα και κατοικίδια ζώα. Είναι πραγματικά αδύνατο να πούμε αν ένας ιός έχει εξαφανιστεί».

ΠΗΓΗ: BBC

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ad-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b7-%ce%b9/feed/ 0
Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου https://allomati.com/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%ae/ https://allomati.com/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%ae/#respond Sun, 27 Sep 2020 10:00:10 +0000 https://allomati.com/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%ae/ Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία, στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22), την Παρασκευή 2/10 και το Σάββατο 3/10 και ώρες 12.00-18.00. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19, παρατηρείται μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά τα αποθέματα αίματος της χώρας μας και να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Για  τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία και καλεί όσους νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες θέλουν  να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσέλθουν την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22) και ώρες 12μες με 6μμ.

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με τοποθέτηση ειδικής τέντας και παράλληλα για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:
• χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας  (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
• αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
• τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
• τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού
Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στο τηλ. 2132146726-16, καθημερινά (Δευτέρα 28/9 έως και Πέμπτη 1/10, και ώρες 9:00-14:30).Ευχαριστούμε την εταιρεία “Tentstyle” για την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού σκίασης, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για την ευγενική παραχώρηση του εξαιρετικού εξωτερικού χώρου.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
• Να είσαι 18-65 ετών
• Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
• Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
• Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
• Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες
Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει.
Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα».

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%ae/feed/ 0
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Οδηγίες για την Covid 19 https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/ https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/#respond Sun, 27 Sep 2020 03:58:25 +0000 https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/ Καρδιαγγειακά νοσήματα: Οδηγίες για την Covid 19

Έξι στους δέκα ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όταν προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Κορυφαίοι επιστήμονες από πολλές χώρες προχώρησαν στην εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, επισημαίνοντας, εξαρχής:
# Tο σημαντικό ρόλο της προστασίας των συγκεκριμένων ασθενών από τη μετάδοση του κορονοϊού,
# Tης έγκαιρης διάγνωσης της λοίμωξης, στην περίπτωση κατά την οποία κολλήσουν τον ιό.

Τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID19 που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου δημοσίευσε το έγκριτο διεθνές περιοδικό Thrombosis and Haemostasis.

Σύμφωνα με της Κατευθυντήριες Oδηγίες, οι πολίτες που πάσχουν από αγγειακή νόσο ή που παρουσιάζουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της λοίμωξης COVID-19.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αυτοί χρήζουν εισαγωγής σε µονάδες εντατικής θεραπείας σε ποσοστό άνω του 60%, καθώς η λοίµωξη SARS-CoV-2 ενεργοποιεί την πήξη του αίµατος και τα ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων η
οποία έρχεται σε επαφή µε το αίµα.

Η θρόµβωση στο επίπεδο της µικροκυκλοφορίας των πνευµόνων και άλλων οργάνων, καθώς και η πνευµονική εµβολή βρίσκονται µεταξύ των σημαντικότερων αιτιών νοσηρότητας και θνητότητας σε ασθενείς µε COVID-19 .

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν µια ολοκληρωµένη στρατηγική για τη διαχείριση ασθενών µε αγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που στοχεύει:
α) Στην πρόληψη της λοίµωξης από SARS-CoV-2
β) στην έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών µε COVID-19, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο φλεβικής θρόµβωσης,
γ) στη βελτιστοποίηση της αντιθροµβωτικής θεραπείας κατά τη διαδροµή της νόσου αλλά και µετά το πέρας της νοσηλείας και
δ) στη µείωση των εισαγωγών στις µονάδες εντατικής θεραπείας.
Οι οδηγίες εκπονήθηκαν υπό την αιγίδα του VAS-European Independent Foundation in Angiology/Vascular Medicine, με κύριο ερευνητή τον Καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα (Διευθυντής της ερευνητικής μονάδας INSERMU938 του Πανεπιστημίου της Σορβόννης), ο οποίος συντόνισε ένα σώμα 74 διεθνών ειδικών στην αιματολογία, αγγειολογία, καρδιολογία, παθολογία, εντατικολογία, αναισθησιολογία, ανοσολογία, χειρουργική.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Καθηγητή Αιματολογίας Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρεία), τον Καθηγητή Καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα (πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας) και την Ελμίνα
Λευκού (Αιματολόγος, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στην Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή) και τους Ιατρούς Ευάγγελο Δημακάκο (Αγγειολόγος) και Γιώργος Μαρκομηχελάκη (Παθολόγος).

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/feed/ 0
«Καίγεται» ο εκλογικός αιφνιδιασμός https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/ https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/#respond Sun, 27 Sep 2020 01:28:17 +0000 https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/ Ο εκλογικός αιφνιδιασμός εξακολουθεί να απασχολεί τους υπεύθυνους πολιτικού σχεδιασμού στο Μαξίμου.

Μόνο η πανδημία έχει ανατρέψει τα σχέδια για διπλές εκλογές που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να καεί η απλή αναλογική.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία ενδέχεται τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας να προσγειωθούν, με αποτέλεσμα να καεί και το σχέδιο για προσφυγή σε κάλπες.

]]>
https://allomati.com/%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/feed/ 0
Ψάχνουν τους ηθικούς αυτουργούς για τη Μόρια https://allomati.com/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/ https://allomati.com/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/#respond Sat, 26 Sep 2020 23:28:21 +0000 https://allomati.com/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/ Μετά τις συλλήψεις για την φωτιά στην Μόρια οι ελληνικές διωκτικές αρχές φέρονται να έχουν στοιχεία για ηθικούς αυτουργούς που ώθησαν τους συλληφθέντες στην μεγάλη πυρκαγιά της Μόριας. Θεωρείται μεγάλη επιτυχία των ελληνικών αρχών γιατί φαίνεται ότι συνδέουν, με την βοήθεια της τεχνολογίας, το παζλ των παραβατικών. Η υπόθεση έχει «πολύ ψωμί» ακόμα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η κυβέρνηση μέχρι πριν την καταστροφή προσπαθούσε να κρατήσει ανοικτή τη Μόρια, αλλά και να την μετατρέψει σε υπερδομή φοβούμενη νέο προσφυγικό κύμα ανά πάσα στιγμή. Ενώ ο κεντρικός σχεδιασμός για την κατασκευή των νέων κέντρων την επομένη χρονιά προχωράει, τα νέα δεδομένα οδηγούν κυβερνητικά στελέχη να κρατήσουν ανοιχτές και κάποιες παλιές δομές, παράλληλα με τις νέες.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι προχωρά με γρήγορο ρυθμό η υλοποίηση της δημιουργίας μιας νέας δομής στη Λέσβο κοντά στην «λύση ανάγκης» του Καρά Τεπέ.
Σύμφωνα με τον παλαιό σχεδιασμό το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα είχε ολοκληρωθεί η υπογραφή των συμβολαίων της ενοικίασης των απαιτούμενων αγροτεμαχίων και θα ξεκινούσαν τα έργα της περίφραξης και τα χωματουργικά. Θα ακολουθούσε η μελέτη της δημιουργίας της νέας δομής και ο διαγωνισμός για την κατασκευή της. Το κόστος της κατασκευής της νέας δομής υπολογιζόταν ότι θα έφθανε τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση μετά την πυρκαγιά στην Μόρια οι όποιες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να τύχουν της άμεσης χρηματοδοτικής κάλυψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν έρθουν οι βροχές του φθινοπώρου.

]]>
https://allomati.com/%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7%ce%b8%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/feed/ 0
Η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στην οικονομία https://allomati.com/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84/ https://allomati.com/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84/#respond Sat, 26 Sep 2020 22:02:56 +0000 https://allomati.com/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84/ Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, το λέει καθαρά. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και, συνεπώς, οι οικονομικές της επιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Παράλληλα, η υγειονομική κρίση προκαλεί μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις λόγω περιορισμών, αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών, πιθανών χρεοκοπιών και δυσκολιών για όσους έχουν πρόσφατα μείνει άνεργοι. Ένα είναι βέβαιο. Ότι η πανδημία πυροδότησε μια οικονομική κρίση με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Γράφει ο Σπύρος Σταθάκης

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν σημειώνει με έμφαση ότι, ο μεγάλος τουριστικός τομέας εκθέτει την Ελλάδα σε κινδύνους που οφείλονται στην πανδημία και στην αλλαγή της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Η ναυτιλία μπορεί επίσης να επηρεαστεί περαιτέρω έντονα από την εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες που δεν είναι καν σημαντικοί άμεσοι εμπορικοί εταίροι με την Ελλάδα λόγω της παγκόσμιας φύσης του κλάδου. Επισημαίνει δηλαδή το γεγονός, ότι ένα σημαντικό μέρος της ακαθάριστης προστιθεμένης αξίας διαμορφώνεται από τους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου, κλάδοι που είναι ευάλωτοι σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι η ταχεία υιοθέτηση των νέων προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ, ιδίως η διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα ήταν το κλειδί για την εξισορρόπηση αυτών των επιπτώσεων και για την παροχή της αναγκαίας υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη. Μόλις η πανδημία και η οικονομική κατάσταση σταθεροποιηθούν και επιτρέψουν έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προγραμματισμού, η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων θα έχει μεγάλη σημασία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης

Τα δημοσιονομικά μεγέθη

Αβεβαιότητα υπάρχει και για τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Κατά την Επιτροπή, η ανησυχία για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων περιορίζεται, αλλά το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει πηγή σημαντικής αβεβαιότητας. Πέρα από το υγειονομικό θέμα εξηγεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει νέες πιέσεις μετανάστευσης, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες. Επιπλέον,

ενώ τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και η απεριόριστη βοήθεια κατά τους μήνες των αυστηρότερων μέτρων βοήθησαν στην αποτροπή της κατάρρευσης του διαθέσιμου εισοδήματος, η στήριξη πρέπει τώρα να στραφεί σε μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση που εστιάζει σε τομείς που εξακολουθούν να πλήττονται από μέτρα αποστασιοποίησης.

Η Κομισιόν προβλέπει, ότι η ύφεση θα φτάσει στο 9% το φέτος, η ανεργία κοντά στο 20% και η ανάκαμψη του 2021 υπολογίζεται στο 6%. Από το 2022 η Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και εφόσον η πανδημία έχει αντιμετωπιστεί ριζικά. Σε ότι αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα 0.8% του ΑΕΠ.

Τέλος, η Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στήριξης που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί, σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δισ .ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ). Παρατηρεί ωστόσο, ότι ότι η εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια του οικονομικού της αντίκτυπου παραμένει εξαιρετικά και πρωτόγνωρα υψηλή και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα τα οποία ίσως να είναι αναγκαία και να συγκρατηθεί η πανδημία.

Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας

Αυτό που μέχρι στιγμής παρατηρείται πάντως, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε πρόσφατη ομιλία του, είναι το γεγονός πως ο κορωνοϊός αφήνει βαρύ αποτύπωμα και επιπτώσεις στην παγκόσμια, στην ευρωπαϊκή, άρα και στην ελληνική, οικονομία και κοινωνία: Σοβαρή ασθένεια με τις κοινωνικές παρενέργειές της, πρωτοφανής ύφεση, ανεργία, χρεωκοπίες επιχειρήσεων, αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αύξηση δημοσίων ελλειμμάτων και χρέους, αποπληθωρισμός, δημιουργώντας προϋποθέσεις μακροχρόνιας στασιμότητας (secular stagnation) σε αρκετές οικονομίες.

Μια τέτοια εξέλιξη (μακροχρόνια στασιμότητα) πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μέσω της κατάλληλης χρήσης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αλλά και των κατάλληλων παρεμβάσεων στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, είναι απαραίτητα και μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής που τονώνουν την παραγωγικότητα και τη δυνητική προσφορά. Η αβεβαιότητα ωστόσο συνεχίζεται, και είναι κυρίαρχο στοιχείο σε όλες τις οικονομίες, και θα συνεχίζεται μέχρι να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει περίπου στα μέσα του 2021. Γιαυτό όλες οι οικονομικές προβλέψεις μέχρι τότε συνεχίζουν να είναι παρακινδυνευμένες: Μόνο σενάρια μπορεί να γίνονται, όχι προβλέψεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται, πέραν του κορωνοϊού, και από την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του προσφυγικού προβλήματος. Παρά ταύτα, η επίδοσή της στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9%, ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (συρρίκνωση 9%), ενώ για όλο το έτος, η τρέχουσα πρόβλεψη της ΕΚΤ για την Ελλάδα είναι συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, δηλαδή λίγο μικρότερη από την πρόβλεψη για τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (8%). Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στον πολύ χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα και στο ότι η επίπτωση από το lockdown φαίνεται ότι ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει σημειώσει σε πρόσφατη έκθεση το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί μια επίμονη διαδικασία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κατανάλωση, η οποία συντελεί με ουσιαστικό τρόπο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ δεν θα εκτιναχθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι καταναλωτές θα στραφούν στην αποταμίευση και θα αρχίσουν να μετριάζουν την κατανάλωσή τους φοβούμενοι μια επαναφορά της πανδημίας και μια έκρηξη της ανεργίας μπροστά στην αδυναμία των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αργήσει να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Οι εξαγωγές επίσης πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να παρακάμψουν τις δυσχέρειες που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ύφεση και τα υγειονομικά μέτρα. Τέλος, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν φαίνεται να ανακάμπτουν και οι αποσβέσεις της οικονομίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η εικόνα του τουρισμού

Στις οικονομικές της προβλέψεις, η ΤτΕ αναμένει συρρίκνωση στο βασικό σενάριο 7,5% για το σύνολο του έτους, έναντι συρρίκνωσης 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της. Το δυσμενές σενάριο παραμένει στο 9,4%, πάντα εξαρτώμενο από ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας. Για το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5,6 % στο βασικό σενάριο. Βασικός παράγων που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η παρατηρούμενη αύξηση της αποταμίευσης και πότε αυτή θα μετατραπεί σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα περίπου 6% για το 2020 (εξαιρουμένων των εσόδων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία και λόγω της πτώσης των φορολογικών εσόδων από την σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ ως συνέπεια των παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα (τοκοχρεολύσια κάτω του 15% του ΑΕΠ) συνεχίζει να ισχύει κάτω από εύλογες υποθέσεις εξέλιξης του ΑΕΠ.

Σχετικά με τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η ΤτΕ εκτιμά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν πολύ θετικές, με σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως (α) στον όγκο των ΜΕΔ: 60 δισ. ευρώ με στοιχεία α’ εξαμήνου 2020, (β) στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών λόγω του αυξανόμενου ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά εποπτικά κεφάλαιά τους, (γ) στον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των ΜΕΔ, μετά το τέλος των αναστολών πληρωμών, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον οι τράπεζες αναλάβουν εγκαίρως τις απαραίτητες προβλέψεις. Η ΤτΕ προβλέπει, ότι Τα “κόκκινα” δάνεια που θα προκαλέσει η πανδημία, θα φτάσουν τα 8 – 10 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο… χαστούκι

Όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία το έχουν δεχθεί ο τουρισμός και η εστίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε μόλις σε 104.6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 94,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,0% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 84,4%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών, με περιορισμός του πλεονάσματος κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Κι όμως δεν είναι όλα «μαύρα»

Μέσα σε όλα αυτά, μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία; Σύμφωνα με την ΤτΕ, δεν είναι όλες οι εξελίξεις αρνητικές, καθώς πολλές φορές τα προβλήματα γεννούν ευκαιρίες αν αντιμετωπιστούν με τον σωστό τρόπο. Κατ’ εξοχήν αυτό είναι δυνατό να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, αν εκμεταλλευτεί ορθά τις ευκαιρίες που τώρα παρουσιάζονται. Υπάρχει κατ’ αρχήν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην συμπεριφορά των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) απέναντι στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες από την πανδημία, σε σχέση με την αντιμετώπιση προηγούμενων καταστάσεων.

Κυρίαρχο στοιχείο απέναντι στην πανδημία σε επίπεδο ΕΕ είναι η κοινή δράση μέσω της δημιουργίας του Αναπτυξιακού Ταμείου (Next Generation EU Fund), το οποίο θα χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περίοδο 2021-2026 αξίας 750 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές. Η Ελλάδα θα εισπράξει 30,2 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2018, εκ των οποίων 17,7 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα είναι πολύ χαμηλότοκα δάνεια, για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και την θωράκιση του τομέα της υγείας.

Περισσότερα κονδύλια

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα λαμβάνει αναλογικά πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που αναλογούν στην κλείδα της (αυτή π.χ. που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ στα προγράμματα αγορών κρατικών ομολόγων). Με τα κονδύλια αυτά, εφόσον απορροφηθούν έγκαιρα, εφόσον ενισχύσουν δραστηριότητες με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, δραστηριότητες που προωθούν εξαγωγές και υποκαθιστούν εισαγωγές και εφόσον συνδυαστούν με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα έχει κάνει τη μετάβαση στο πολυπόθητο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, παρά το γεγονός ότι θα είναι μια χώρα πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο όμως με τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, μπορεί να εξυπηρετείται. Βασικός καθοριστικός παράγων για αυτό αναδεικνύεται η συνετή δημοσιονομική πολιτική σε μεσομακροπρόθεσμη βάση και, κυρίως, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις του Αναπτυξιακού Ταμείου στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, είναι 1,9% (δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στις προβλέψεις).Επίσης, η προσωρινή κατάργηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επέτρεψε στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, βεβαίως και στην Ελλάδα, να στηρίξουν την παραγωγή και την απασχόληση. Τα μέτρα αυτά αναμένεται βέβαια να αυξήσουν σημαντικά το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ κοντά στο 10% του ΑΕΠ για το 2020, όσο περίπου και στην Ελλάδα, και το δημόσιο χρέος κατά 20 με 25 μονάδες.

Επιπλέον, στη σωστή αντιμετώπιση των οικονομικών, νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνεπειών της πανδημίας προηγήθηκε η ΕΚΤ με την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ μέσω του ευέλικτου προγράμματος PEPP, με τα μέτρα που προϋπήρχαν της πανδημίας όπως το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και το μηδενικό επιτόκιο κανονικής αναχρηματοδότησης των τραπεζών αλλά και με τις νέες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών (TLTRO-III και PELTRO) με αρνητικό επιτόκιο (το οποίο στην περίπτωση των στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης TLTRO-III μπορεί να φτάσει έως το μείον 1 τοις εκατό).

Τα κρατικά ομόλογα

Επίσης, η αποδοχή των ελληνικών κρατικών τίτλων ως εξασφαλίσεων στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών, και κυρίως η συμπερίληψη τους στο πρόγραμμα PEPP, συνέβαλε καταλυτικά στη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Η δε χαλάρωση των εποπτικών κανόνων για τις τράπεζες (ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε στο 11,5% για όσο διαρκεί η πανδημία σε σχέση με τα υφιστάμενα κανονικά όρια P2R και P2G, ενώ επιδεικνύεται ανοχή στα moratoria αποπληρωμής δόσεων των δανείων των δανειοληπτών) σε συνδυασμό με εθνικές πρωτοβουλίες παροχής κρατικών εγγυήσεων ή επιδότησης δόσεων δανείων, επιτρέπει σημαντική αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο συνδυασμός επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία, να ανακάμψουν οι οικονομίες και να πλησιάσει ο πληθωρισμός πολύ κοντά τον στόχο του 2% σε σταθερή και βιώσιμη βάση. Ειδικότερα, η κοινή δράση της ΕΕ που εκφράστηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ δεν πρέπει να είναι μια εφάπαξ, (one off) πολιτική, αλλά η απαρχή μιας περισσότερο συνεκτικής, κοινής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, με έκδοση κοινών ασφαλών ομολόγων (safe assets). Επίσης, η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σταθερά και σε μόνιμη βάση στην περιοχή του 2%.

Επιπροσθέτως, και με σκοπό να μην επιτραπεί να διασαλευθεί το ενιαίο στοιχείο της νομισματικής πολιτικής σε όλη τη ζώνη του ευρώ, σκόπιμο είναι να συνεχιστεί η αποδοχή των κρατικών ομολόγων των κρατών-μελών στο PEPP αλλά και ως εξασφαλίσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης, ασχέτως πιστοληπτικής διαβάθμισης. Και φυσικά, η πολιτική ενίσχυσης της ζήτησης που μόλις περιγράφηκε, πρέπει να συμπληρωθεί από μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την συνολική παραγωγικότητα και την προσφορά, καθώς και από ένα περισσότερο ευέλικτο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων στον χώρο των τραπεζών, κυρίως με την υιοθέτηση του πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (EDIS) και την προσαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (BRRD, κανόνες κρατικής βοήθειας, εμβέλεια Εταιριών Διαχείρισης Ενεργητικού) καθώς η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

]]>
https://allomati.com/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84/feed/ 0
H ακτινοβολία στη Σελήνη είναι 200 φορές μεγαλύτερη από τη Γη https://allomati.com/h-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-200-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc/ https://allomati.com/h-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-200-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc/#respond Sat, 26 Sep 2020 21:50:46 +0000 https://allomati.com/h-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-200-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc/ H ακτινοβολία στη Σελήνη είναι 200 φορές μεγαλύτερη από τη Γη

Σύμφωνα με μια νέα γερμανο-κινεζική επιστημονική μελέτη, 2,6 φορές μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην επιφάνεια του φεγγαριού σε σχέση με τα αντίστοιχα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ). Γι’ αυτό το λόγο οι μελλοντικοί αστροναύτες στη Σελήνη θα χρειασθούν -λόγω των κινδύνων για την υγεία τους- κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η  πρώτη που κάνει αυτή τη σύγκριση. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η οποία σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη αστροναύτες ξανά έως το τέλος του 2024 τον πρώτο άνδρα μετά το 1972 και την πρώτη γυναίκα στην ιστορία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «’Αρτεμις», νοιάζεται να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία. Αρχικά το πρώτο ζευγάρι Αμερικανών αστροναυτών αναμένεται να μείνει περίπου μια εβδομάδα στο φεγγάρι, υπερδιπλάσιο χρόνο από ό,τι τα πληρώματα των αποστολών «Απόλλων» πριν μισό αιώνα, τα οποία διέθεταν φορητά δοσίμετρα ακτινοβολίας. Αργότερα και εφόσον δημιουργηθεί κάποια βάση στη Σελήνη, οι αποστολές θα διαρκούν ένα έως δύο μήνες. Το επόμενο βήμα για τη NASA θα είναι η αποστολή αστροναυτών στον ‘Αρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Μπέργκερ του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το όργανο LND (Lunar Neutron and Dosimetry) που βρίσκεται στο ρομποτικό κινεζικό σκάφος Chang’e-4 (προσεληνώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού τον Ιανουάριο του 2019) και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», μπόρεσαν για πρώτη φορά να μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα ακτινοβολίας στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η μέτρηση αποκάλυψε μια μέση δόση ακτινοβολίας της τάξης των 60 μικροσίβερτς την ώρα. Συγκριτικά, οι επιβάτες μιας υπερατλαντικής πτήσης μεταξύ Φρανκφούρτης-Νέας Υόρκης εκτίθενται σε δόσεις πέντε έως δέκα φορές χαμηλότερες, ενώ στη επιφάνεια της Γης η μέση ακτινοβολία είναι περίπου 200 φορές μικρότερη.

«Οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι να αντέχουμε τη διαστημική ακτινοβολία. Όμως οι αστροναύτες μπορούν και πρέπει να προστατευθούν όσο είναι δυνατό στη διάρκεια της μακράς παραμονής τους στο φεγγάρι, για παράδειγμα καλύπτοντας τα οικήματα τους με ένα παχύ στρώμα σεληνιακού εδάφους πάχους 50 έως 80 εκατοστών», δήλωσε ο φυσικός δρ Ρόμπερτ Βίμερ-Σβαϊνγκρούμπερ του Πανεπιστημίου του Κιέλου.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας αναμένεται να είναι περίπου τα ίδια οπουδήποτε πάνω στη Σελήνη, με εξαίρεση κοντά στα τοιχώματα των βαθιών κρατήρων. «Βασικά, όσο λιγότερο βλέπει κανείς τον ουρανό από το φεγγάρι, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι η πρωταρχική πηγή ακτινοβολίας», ανέφερε ο ίδιος.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που βρήκε η νέα μελέτη, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με αυτά που έχουν προκύψει από άνωθεν μετρήσεις αμερικανικού σκάφους, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εδώ και χρόνια.

Η διαστημική ακτινοβολία, η οποία αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια όπως τα πρωτόνια και οι βαρείς πυρήνες χωρίς ηλεκτρόνια, μπορεί να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα και να προξενήσει βλάβες στο DNA και καρκίνο. Προέρχεται από δύο βασικές πηγές: τις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις που βομβαρδίζουν περιοδικά τη Σελήνη και τη συνεχή «βροχή» γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων από το βαθύ διάστημα.

Σε αντίθεση με τη Γη, η Σελήνη δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο που να προστατεύει από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος από τις ακτίνες-γάμα που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη διαστημική ακτινοβολία και στο σεληνιακό έδαφος.

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/h-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-200-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc/feed/ 0
Σε τροχιά φθοράς η ελληνική κυβέρνηση https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/ https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/#respond Sat, 26 Sep 2020 19:26:00 +0000 https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/ H ελληνική κυβέρνηση μπαίνει σε έναν κύκλο φθοράς καθώς ταλανίζεται διαρκώς από ανοικτά μέτωπα τα οποία αδυνατεί να φέρει σε αίσιο πέρας. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι το ελληνοτουρκικό μέτωπο, η πανδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται καθώς και το μεγάλο μέτωπο της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» την ελληνική οικονομία. Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση διατηρεί καθαρά τις αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει να σηκώσει κεφάλι. Αλλά υπάρχουν και δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν φθορά στο κυβερνητικό μέτωπο.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες για τα μέτωπα της οικονομίας και της πανδημίας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν καθησύχασαν αλλά ούτε προκάλεσαν εμπιστοσύνη στον κόσμο. Βάσει των απαντήσεών τους στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το «όχι» προηγείται με 38% έναντι 36% του «ναι.

Δημοσκοπικά στοιχεία φθοράς

Στο μέτωπο του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή του από την Κυβέρνηση παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων σε σχέση με τον Μάιο, καθώς το 84% που δήλωνε τότε ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έγινε 61% στη… φρέσκια δημοσκόπηση.

Ασφαλώς μεγάλο μέρος της άρσης της εμπιστοσύνης του κόσμου είναι οι παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για τις μάσκες που αμαύρωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς και γέμισε απαισιοδοξία τους γονείς των μαθητών. Η δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει και άλλη μία πλευρά: Για το ζήτημα της μάσκας στους μαθητές στα σχολεία, το 59% κρίνει το μέτρο αναγκαίο ενώ το 33% το κρίνει υπερβολικό.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πριν δύο μέρες ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναγκαίο διάγγελμα για να κλείσει τα σενάρια lockdown που άνοιξαν υπουργοί του και οι επιστήμονες. Την ίδια μέρα σε όλη την χώρα υπήρχαν 300 καταλήψεις σχολείων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά. Στην Καρδίτσα, επίσης, υπήρχε μεγάλη αμφισβήτηση και γιουχαρίσματα, πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω είναι ότι πλέον έχει χαθεί η απόλυτη διαχείριση των πραγμάτων.

Ελληνοτουρκικό μέτωπο

Στο ελληνοτουρκικό μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με την Τουρκία με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία. Ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι προσχηματική. Θέλει να περάσει τον κάβο των κυρώσεων που θα αποφασιστούν στις 24-25 Σεπτεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής και ακολούθως να ανοίξει αρκετά την ατζέντα των διεκδικήσεων με μόνο στόχο να κερδίσει τον έλεγχο της ΑΟΖ του Καστελλόριζου. Η ελληνική διπλωματική στρατηγική είναι να κερδίσει χρόνο και να αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει προθέσεις διαλόγου την στιγμή που θα έπρεπε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις με την επίκληση βέτο σε άλλες αποφάσεις της Συνόδου, όπως π.χ. για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία. Αυτό θα πράξει η Κύπρος στην ΑΟΖ της οποίας έχουν εισέλθει επανειλημμένα τουρκικά τρυπάνια.

Οικονομία σε νέα ύφεση

Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση αποφάσισε μία εμπροσθοβαρή πολιτική υπέρ της απασχόλησης με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων και μείωσης των φόρων και των εισφορών, ωστόσο η εικόνα θολώνει από το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Ήδη οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα, να θέσουν το 40% των εργαζόμενών τους σε εξ αποστάσεως εργασία ή τηλεργασία. Αυτό για όσες επιχειρήσεις χρειάζονται την αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζόμενου είναι ουσιαστικά μείωση του 40% της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης, πράγμα επιβαρυντικό την στιγμή που έχει υποστεί μεγάλο lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας και το καθολικό κλείσιμο της αγοράς. Εκτός αυτού ένα νέο κλείσιμο της αγοράς, ακόμα και αν είναι μικρότερο σε χρονική διάρκεια, θα αποβεί μοιραίο και για τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη όπως η ύφεση και κυρίως η ανεργία η οποία ενδεχομένως να εκτιναχθεί.

Αυτό, όμως, που πραγματικά θα φθείρει την κυβέρνηση είναι η εικόνα που θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της χώρας και τις ΜΕΘ στις οποίες θα νοσηλεύεται κάποιος με αριθμό προτεραιότητας και αυστηρά πρωτόκολλα. Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα» είναι αυτό που κυριαρχεί στο Μαξίμου και στα υπουργικά στελέχη τα οποία τα μεν είναι υπέρ του lockdown (Κικίλιας, Πέτσας κ.ά.) και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που δεν θέλουν επ’ ουδενί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Τις επόμενες μέρες, και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ξέρουμε το πόσο θα επηρεάσει την κυβέρνηση ο κύκλος φθοράς στον οποίο έχει μπει.

]]>
https://allomati.com/%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ac-%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/feed/ 0
Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf/ https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf/#respond Sat, 26 Sep 2020 15:44:38 +0000 https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf/ Η μετάλλαξη του κορονοϊού ανησυχεί τους επιστήμονες

Μια νέα μετάλλαξη του Covid-19 φαίνεται να εντοπίζεται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και της Ασίας . Σύμφωνα με κορυφαίους λοιμωξιολόγους, η νέα αυτή μορφή του ιού που έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται , δείχνει περισσότερο μολυσματική μεταξύ των ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα λιγότερο θανατηφόρα, κάτι βέβαια που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ΠΟΥ.

Οι μεταλλάξεις , γενικά, προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής του ιού, όπου αυτός πρέπει να αντιγράψει το γενετικό του κώδικα με ακρίβεια κάτι που σπάνια συμβαίνει με απόλυτη επιτυχία. Αν και το παθογόνο του Sars-CoV-2 είναι λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα του γενετικού του κώδικα σε σχέση με τους ιούς της γρίπης, έχουν παρατηρηθεί χιλιάδες μεταλλάξεις, οι οποίες όμως στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την Covid-19.

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού ονομάζεται D614G και έχει αρχίσει να μελετάται από τους επιστήμονες ήδη από τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, οι Φιλιππίνες ήταν οι πρώτες που εντόπισαν το στέλεχος του ιού σε εκτεταμένο αριθμό ασθενών μεταξύ τυχαίων δειγμάτων στη μεγαλύτερη πόλη της πρωτεύουσας. Η μετάλλαξη αυτή σχετίζεται με ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο αμινοξύ στο DNA του ιού, που διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μάλιστα, μετά από πρόσφατη έρευνα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα 999 νοσηλευμένων Βρετανών ασθενών, παρατήρησαν ότι αυτοί που έφεραν τη μεταλλαγμένη μορφή του Covid19 είχαν ομολογουμένως περισσότερα σωματίδια του ιού στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης τους. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν όμως, ότι ο νέος αυτός τύπος του κορονοϊού είναι 10 φορές πιο ικανός να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Πολλές βέβαια είναι οι φωνές που από τη μια εκφράζουν ότι το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρέχουσες μελέτες για το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθούν ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι αυτής της μετάλλαξης. Από την άλλη διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν έπειτα από μελέτες, ό,τι αυτός ο μεταλλαγμένος τύπος της Covid19 μπορεί να είναι πιο εύκολα μεταδοτικός αλλά τα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό ακόμη στάδιο φαίνεται ότι εξασθενούν πιο εύκολα αυτό τον τύπο  του ιού.

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf/feed/ 0