Χανιά: Κλείνει μετά από 109 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Δημοτική Αγορά της πόλης

Μετά από 109 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κλείνει, προκειμένου να αποκατασταθεί στο σύνολό της, η Δημοτική Αγορά των Χανίων. Το σημείο αναφοράς για την πόλη παρουσιάζει από το πρωί μία εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην αγορά αδειάζουν τις επιχειρήσεις τους.

Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ανακατασκευή της αγοράς και αμέσως μετά να εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος.

Στη Δημοτική Αγορά των Χανίων δραστηριοποιούνται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 52 επιχειρήσεις και ήδη 15 από αυτές έχουν βρει στέγη σε καταστήματα της πόλης κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Τα έργα για την ανακατασκευή της αγοράς, που έχει χαρακτηριστεί νεώτερο μνημείο, θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Η Δημοτική Αγορά των Χανίων είχε εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 1913 από τον τότε πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τέλος εποχής για την Δημοτική Αγορά των Χανίων (φωτο)

Ωράρια Καταστημάτων | Ωράρια Καταστημάτων | Επισκέπτες | Δήμος Χανίων

Οι καταστηματάρχες εκκενώνουν το κτίριο  εν όψει της έναρξης του σύνθετου έργου, στήριξης, αναπαλαίωσης και ανακαίνισης του μνημείου.

Δημοτική Αγορά Χανίων - Greek Gastronomy Guide

Με την ελπίδα πως στις 4 Δεκεμβρίου 2023  – ημέρα συμπλήρωσης 110 ετών από τα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς –  θα βρίσκονται και πάλι στα νέα τους καταστήματα, οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς μαζεύουν εμπορεύματα και εξοπλισμό μαζί με τις αναμνήσεις που για κάποιους πηγαίνουν πίσω στον χρόνο για αρκετές δεκαετίες.

Εν όψει της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και του ανάδοχου του έργου στήριξης και ουσιαστικής ανακατασκευής του μνημείου, που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, οι καταστηματάρχες εκκενώνουν τον χώρο στον οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει η εγκατάσταση των συνεργείων της εταιρείας που ανέλαβε το δύσκολο αυτό έργο.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων Παναγιώτη Κλειδαρά με τις σχετικές φωτογραφίες…

«AΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!!!!!!
ΡΙΧΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΡΙΧΤΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!»

Το έργο μπορεί να εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την αιτιολογία της στήριξης του μνημείου λόγω κτιριακών προβλημάτων, αλλά η στήριξη του κτιρίου των 4.000 τετραγωνικών μέτρων που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1913 είναι μόνο ένα τμήμα του έργου.

Ουσιαστικά θα γίνει πλήρης αναπαλαίωση και ανακαίνιση με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ηλεκτρικά – τηλεπικοινωνιακά – υδροδοτικά δίκτυα), ανακατασκευή οροφής και επανασχεδιασμός των χώρων, ενώ θα εμπλακεί και η αρχαιολογία καθώς – ως γνωστόν – η Δημοτική Αγορά κατασκευάστηκε πάνω στον προμαχώνα Piatta Forma.

Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες απεικονίσεις του εσωτερικού της Δημοτικής Αγοράς, όπως προβλέπονται από την μελέτη του έργου.


Πηγή φωτογραφιών: flashnews.gr

Πηγή fantomas.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *