Πάνω από 70 υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ κατάφεραν να απομακρυνθούν από την πόλη Χαρτούμ του Σουδάν. Αναλυτικά η επιχείρηση εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας όπως την περιέγραψαν, ανώνυμα, αξιωματούχοι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (23/4) ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, όπου οι σφοδρές μάχες εισήλθαν στη δεύτερη εβδομάδα τους, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί.
Apparently a video of a 200 vehicle special forces convoy that escorted out US embassy staff from #Sudan earlier today . pic.twitter.com/bXf3T74ofB
— Ninjamonkey 🇮🇳 (@Aryan_warlord) April 23, 2023
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, λιγότερο από 100 εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, κλεισμένοι σε διαμερίσματα, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, αφού οι εκρήξεις και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντιμαχόμενων βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και η Molly Phee, Αμερικανίδα διπλωμάτης, εξειδικευμένη στις αφρικανικές υποθέσεις, σε συνεννόηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Σουδάν, John T. Godfrey, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν το προσωπικό ανά ομάδες, σε ασφαλέστερες τοποθεσίες της πόλης.
Σύντομα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κρίσιμων προμηθειών για την ασφαλή λειτουργία της πρεσβείας.
“Τότε καταλήξαμε διστακτικά στο συμπέρασμα ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη επιλογή για εμάς σε αυτή την κατάσταση ήταν να αναστείλουμε προσωρινά τις υπηρεσίες μας, να μεταφέρουμε αυτές τις επιχειρήσεις – τη διπλωματία μας – σε υπεράκτιες περιοχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από εκεί” δήλωσε ο κ. Bass.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο είχε αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες, στο Τζιμπουτί, περίπου 800 μίλια από το Σουδάν, όπου εδρεύει ο στρατός των ΗΠΑ, για να προετοιμαστεί για μια διάσωση.
Αλλά με το αεροδρόμιο στο Χαρτούμ να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία διαδρομή προς το Πορτ Σουδάν – που απέχει πάνω από 500 μίλια – να θεωρείται πολύ επικίνδυνη για να χρησιμοποιηθεί, μια εκκένωση από αέρος θεωρήθηκε ως η καλύτερη επιλογή.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την επιχείρηση, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατός μετέφερε περίπου 70 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και V-22 Ospreys – ένα αεροπλάνο που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα – από σημείο κοντά στην πρεσβεία, μετά τη δύση του ηλίου.
Στην επιχείρηση συμμετείχε η Task Force 6 των Navy SEAL, καθώς και ένας μικρός αριθμός επαγγελματιών διπλωματών από άλλες χώρες, όπως δήλωσε επίσης ένας από αυτούς τους αξιωματούχους.
Σε δήλωσή του που αφορούσε την απόφασή του να αναστείλει τις υπηρεσίες της πρεσβείας στο Σουδάν, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση “θα συνεχίσει να βοηθά τους Αμερικανούς στο Σουδάν να σχεδιάζουν για τη δική τους ασφάλεια και να ενημερώνει τακτικά τους Αμερικανούς πολίτες της περιοχής”.