Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο ο πλανήτης τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα καθώς εκκενώνονται εκατοντάδες σπίτια.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας μετά τη ρήξη του φράγματος της πόλης, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών αρχών.
Σύμφωνα με δήλωση στο TASS του διορισμένου από τη Ρωσία δημάρχου της πόλης, η Νόβα Καχόβκα έχει πλέον πλημμυρίσει. Ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως έχουν πλημμυρίσει περίπου 600 σπίτια, μετέδωσε το TASS.
Swans near the Palace of Culture in Nova Kakhovka. pic.twitter.com/JFzSwKYUC7
— NEXTA (@nexta_tv) June 6, 2023
Το τεράστιο φράγμα Καχόβκα συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού
Περίπου 16 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε περίπτωση πλημμυρών, υποστήριξε ο πρώην υπουργός της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο. Με την ανατίναξη του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας Χερσώνα θα μπορούσε να απελευθερωθούν 18, 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild».
BREAKING:
Russia just blew up the Kakhovka dam (same size as the Hoover dam.)
The water from the Kakhovka reservoir is flowing toward the city of Kherson.
Thousands of people risk drowning and the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant is at risk.
Terrorism!pic.twitter.com/bwhyhARktL
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 6, 2023
Ποιος το ανατίναξε ;
Από τον ταμιευτήρα υδροδοτούνται τόσο η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας – που είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας από το 2014 όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.
Για το λόγο αυτό, οι ουκρανικές αρχές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενώ η Δύση δείχνει ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος.
«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε από την πλευρά της πως οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα καθώς είχαν κυριευτεί από πανικό».
«Οι δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν το φράγμα στον ταμιευτήρα Καχόβκα καθώς ήταν σε κατάσταση πανικού, αυτή είναι μια προφανής πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο», τόνισε ο Ποντόλιακ.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να δοθεί μια ουσιαστική αξιολόγηση των λεπτομερειών που αφορούν την καταστροφή φράγματος στη νότια Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό συνέβη μόνο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
Την ώρα που Ρώσοι και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή, βίντεο δείχνουν μια σειρά από βίαιες εκρήξεις γύρω από το φράγμα Καχόβκα το οποίο χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή. «Το φράγμα στην Καχόβκα ανατινάχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια», ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.
«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».
Σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια μετά την ανατίναξη του φράγματος, λένε οι Ουκρανοί κάτι που διαψεύδουν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες
Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες είναι ότι, στο φράγμα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Υποτίθεται ότι η έκρηξη δεν αποτελεί κίνδυνο για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι. Αντίθετη γνώμη έχουν οι Ουκρανοί καθώς η καταστροφή του πελώριου φράγματος αποτελεί κίνδυνο για τον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με την Energoatom, την ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας.
«Το νερό από τον ταμιευτήρα Καχόβκα είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ηλεκτρική ενέργεια για τους συμπυκνωτές των στροβίλων και τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού», εξηγεί η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. «Επί του παρόντος, η λεκάνη ψύξης του εργοστασίου είναι γεμάτη: στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) η στάθμη του νερού ήταν 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του εργοστασίου”.
Το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, 22.000 άνθρωποι που διαμένουν σε 14 οικισμούς στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, κινδυνεύουν από πλημμύρες μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα, επικαλούμενα τον διορισμένο από τη Μόσχα διοικητή της περιοχής. Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα Καχόβκα έχει ανέλθει κατά πέντε μέτρα, ενώ αρκετές περιοχές που βρίσκονται στην πορεία των υδάτων έχουν ήδη πλημμυρίσει πλήρως, ανέφερε νωρίτερα το RIA Novosti, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ , δήλωσε ότι μέρος της πόλης αποσυνδέθηκε από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας.