ALLO MATI https://allomati.com Daily News.... Fri, 15 Nov 2019 20:31:52 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 Αγγλία: Φοιτήτρια εφηύρε πλαστικό από δέρμα ψαριού και κερδίζει το βραβείο James Dyson https://allomati.com/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b7%cf%8d%cf%81%ce%b5-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%80%cf%8c/ https://allomati.com/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b7%cf%8d%cf%81%ce%b5-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%80%cf%8c/#respond Fri, 15 Nov 2019 20:31:52 +0000 https://allomati.com/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b7%cf%8d%cf%81%ce%b5-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%80%cf%8c/ Αγγλία: Φοιτήτρια εφηύρε πλαστικό από δέρμα ψαριού και κερδίζει το βραβείο James Dyson

«Τα πλαστικά μιας χρήσης πνίγουν τους ωκεανούς και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή. Μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στον ωκεανό από ό,τι ψάρια. Όταν διάβασα αυτές τις προβλέψεις, αποφάσισα να ψάξω να βρω λύση», δήλωσε η 24χρονη Λούσυ Χιούζ, φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Sussex, η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το MarinaTex ένα είδος πλαστικού από φύκια και λέπια ψαριών. Η εφεύρεσή της κέρδισε το κορυφαίο βραβείο Design James Dyson που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 35.000 δολαρίων.

Το MarinaTex είναι ένα διαυγές, εύκαμπτο βιοπλαστικό που παράγεται σε φύλλα και έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα πλαστικά είδη μιας χρήσης όπως είναι οι πλαστικές σακούλες και οι συσκευασίες τροφίμων. Παρόλο που μοιάζει με συμβατικό πλαστικό, είναι κατασκευασμένο από άγαρ – μια φυσική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα φύκια, καθώς και από το δέρμα και τα λέπια των ψαριών, παραπροϊόν της εμπορικής βιομηχανίας της αλιείας.

Το δέρμα των ψαριών περιέχει ισχυρές αλλά εύκαμπτες πρωτεΐνες, ενώ το άγαρ λειτουργεί ως συνδετικός παράγοντας για τη ζέση του υλικού μαζί – και τα δύο οργανικά υλικά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα βιοπλαστικό που είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμο. Δεν πρόκειται όμως για την πρώτη βιοδιασπώμενη συσκευασία από οργανικά υλικά. Στο φετινό Μαραθώνιο του Λονδίνου, η βρετανική εταιρεία Skipping Rocks Labs μοίρασε ενεργειακά ποτά στους δρομείς σε φυσαλίδες βρώσιμων ποτών από φύκια.

Η φοιτήτρια τελειοποίησε την φόρμουλα κάνοντας πειράματα και στο φοιτητικό της διαμέρισμα, κι ελπίζει η εφεύρεση αυτή να μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα εμπορικά βιώσιμο προϊόν.

«Το πλαστικό είναι ένα καταπληκτικό υλικό και οι σχεδιαστές και μηχανικοί είμαστε πολύ εξαρτημένοι από αυτό. Δεν βρίσκω το νόημα να χρησιμοποιούμε πλαστικό, ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό, για προϊόντα που έχουν κύκλους ζωής μικρότερης από μία ημέρα», εξηγεί η Χιούζ.

ΠΗΓΗ: CNET

 

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b7%cf%8d%cf%81%ce%b5-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%80%cf%8c/feed/ 0
ΤΑΙΠΕΔ: Όλο το πλάνο αξιοποίησης και οι προσεχείς διαγωνισμοί για τα ακίνητα https://allomati.com/%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%80%ce%b5%ce%b4-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9/ https://allomati.com/%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%80%ce%b5%ce%b4-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9/#respond Fri, 15 Nov 2019 14:45:54 +0000 https://allomati.com/%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%80%ce%b5%ce%b4-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9/ Μπορεί το μεγάλο project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να πρωταγωνιστεί όσον αφορά τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ωστόσο σειρά έχουν πάρει κι άλλα ακίνητα ανά την Ελλάδα για τα οποία έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του ΤΑΙΠΕΔ.

Για το πλέον εμβληματικό έργο, αυτό του Ελληνικού οι εκκρεμότητες, όπως αυτές προκύπτουν από το ADP δεν είναι αμελητέες αν ληφθεί υπόψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ιδιωτών από το ακίνητο, ενώ εκκρεμούν επίσης η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

Oσον αφορά τη μεγάλη επένδυση στην Αφάντου, με πλειοδότες την M.A. Angeliadis (για το Γκολφ Αφάντου) και την T.N. Aegean Sun Investment Limited (για τη Νότια Αφάντου), στα επόμενα βήμα είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΘΑ για το Βόρειο Αφάντου και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έως το τέλος του 2019. Πρόκειται για την πώληση του 100% των μετοχών των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού, που έχουν συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε ακίνητο (Βόρεια Αφάντου και Νότια Αφάντου), ενώ για το Νότιο Αφάντου έχει ήδη γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Αφάντου, Ρόδος

Εως το τέλος του 2019 αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και για ακόμη ένα σημαντικό ακίνητο, το Castello Bibelli της Κέρκυρας όπου το επενδυτικό πλάνο αφορά τη δημιουργία τουριστικού- παραθεριστικού χωριού.

Castello Bibelli, Κέρκυρα

Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει και το πλάνο για την έκταση στον δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και τα επόμενα βήματα έως το τέλος του τρέχοντος έτους: Πρόκειται για την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Ακίνητης Περιουσίας, την τελική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και τελικά την έναρξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Ξενία Κύθνου

Για τον πιο προχωρημένο διαγωνισμό, αυτόν για το δικαίωμα επιφάνειας στο Ξενία Κύθνου, το Ταμείο έχει ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από τον επενδυτή, ενώ υπό συζήτηση είναι η μέθοδος αξιοποίησης του ακινήτου της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων για το οποίο η πρώτη παρουσίαση της μελέτση του ΕΣΧΑΔΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης θα γίνει εντός του τρέχοντος τριμήνου:

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Υπό συζήτηση επίσης είναι και η αξιοποίηση του camping των Καμμένων Βούρλων για το οποίο προετοιμάζεται το pre-marketing. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ. Αντίστοιχα συμβαίνει και με το ακίνητο Θερμοπυλών έκτασης 785 στρεμμάτων που περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες).

Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται για το ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» εκτάσεως 345 στρεμμάτων στο δήμο Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για το οποίο προετοιμάζεται ο διαγωνισμός ένω έχει γίνει το pre-marketing: Η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΕΣΧΑΔΑ από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τελευταίου τριμήνου του 2019 είναι στα επόμενα βήματα.

Το ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», στο Ηράκλειο

Για την πώληση του πρώην ακινήτου ΕΟΜΜΕΧ στο δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ., η υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου/.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση των πρώην εργοταξιακών χώρων της Ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου έκτασης 213 στρεμμάτων, που αποτελούνται από τέσσερα μη όμορα τμήματα στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Επί του παρόντος αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την πρόσληψη νομικών συμβούλων με τη διαγωνιστική διαδικασία να ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο στάδιο της προετοιμασίας είναι, μέσω της της πλατφόρμας www.epublicrealestate.gr, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση έξι ακινήτων στους δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων.

Στα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνεται και το ακίνητο πρώην κυριότητας της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης έκτασης 760 στρεμμάτων, όπου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της κυριότητάς του στο Ελληνικό Δημόσιο προς αξιοποίηση του ως Επιστημονικό και Τεχνολογικό πάρκο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Μέχρι τέλος του 2021, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν διασφαλιστεί οι χρηματοδοτικοί πόροι θα επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ / ΕΕΣΥΠ.

]]>
https://allomati.com/%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%80%ce%b5%ce%b4-%cf%8c%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9/feed/ 0
Τηλέμαχος Λαβίδας: Απερρίφθη η αίτηση εγγύησης https://allomati.com/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b8%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/ https://allomati.com/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b8%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/#respond Fri, 15 Nov 2019 08:44:52 +0000 https://allomati.com/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b8%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/ Νέα αίτηση για εγγύηση κατέθεσε ο Τηλέμαχος Λαβίδας στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγόρου του Jonathan R. Streeter, η αίτηση που εξετάσθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019, απερρίφθη για λόγους που δεν είχαν σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

Εντωμεταξύ χθες, όπως αποκάλυψε το ΝΜ, το υπερπολυτελές διαμέρισμα που διαθέτει στην 72η οδό και έβαλε ως εγγύηση ο Τηλέμαχος Λαβίδας για να αποφυλακιστεί, ανήκει σε συγκρότημα του εφοπλιστή Σπύρου Μυλωνά που είναι έτοιμο να… καταρρεύσει.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δικηγόρου:

«Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων από τους δημόσιους κατήγορους, ο κ. Λαβίδας προχώρησε σε κατάθεση νέας αίτησης για εγγύηση στη βάση ότι δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του έχουν αλλάξει σημαντικά.

Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δημόσιοι κατήγοροι, κατέστη σαφές ότι το αποδεικτικό υλικό στην υπόθεση εναντίον του είναι αδύναμο. Συγκεκριμένα δεν παρουσιάστηκε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας γραπτής, ηλεκτρονικής, τηλεφωνικής ή άλλης μορφής μεταξύ του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα και οποιουδήποτε άλλου προσώπου από όπου να προκύπτει ότι ο κ. Λαβίδας έλαβε ή παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλο πρόσωπο.

Επιπλέον, οι δημόσιοι κατήγοροι δεν εμφανίζουν μάρτυρα που να καταθέτει πως ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας αποκάλυψε εμπιστευτικές πληροφορίες, συμμετείχε σε παράνομο κύκλωμα ή αποκόμισε οφέλη.

Η αίτηση εγγύησης εξετάσθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019 και απερρίφθη για λόγους που δεν είχαν σχέση με την ουσία της υπόθεσης, παρόλα αυτά ο κ .Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος εξαρχής έχει αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του, έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και είναι πεπεισμένος ότι θα καταρρίψει πολύ σύντομα τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα που μόλις ξεκίνησε και θα αποδείξει την αθωότητα του.»

]]>
https://allomati.com/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%81%ce%af%cf%86%ce%b8%ce%b7-%ce%b7-%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/feed/ 0
Στο Βερολίνο το εργοστάσιο αυτοκινήτων και μπαταριών της Tesla https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%84/ https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%84/#respond Thu, 14 Nov 2019 14:24:30 +0000 https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%84/ Στο Βερολίνο το εργοστάσιο αυτοκινήτων και μπαταριών της Tesla

Τρεις εβδομάδες λίγο μετά την έναρξη δοκιμαστικής παραγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει εργοστάσιο αυτοκινήτων και μπαταριών κοντά στο Βερολίνο. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μασκ είπε ότι το μελλοντικό εργοστάσιο θα κατασκευάζει μπαταρίες, κινητήρες και οχήματα, ξεκινώντας με το μοντέλο Y», ένα φθηνό σπορ αυτοκίνητο. Η Tesla έχει ήδη ανακοινώσει κάποιες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πότε θα ανοίξει το εργοστάσιο ή πόσα αυτοκίνητα θα κατασκευάζονται εκεί.

Την ανακοίνωση αυτή, την έκανε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται και για τα ετήσια βραβεία αυτοκινήτου Goldene Lenkrad (Golden Steering Wheel) που διοργανώνει το περιοδικό αυτοκινήτου Autobild, της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί κοντά στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή αερολιμένα του Βερολίνου. Ο Μασκ είπε επίσης ότι η εταιρεία του θα δημιουργήσει κέντρο σχεδιασμού και μηχανολογίας στη γερμανική πρωτεύουσα. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η γερμανική μηχανική είναι εξαιρετική, και είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο επιλέξαμε να κατασκευάσουμε το Gigafactory Europe στη Γερμανία», δήλωσε ο Μασκ.

Μετά την ανακοίνωση του Μασκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση για κρατικές επιδοτήσεις της Tesla. «Είναι σαφές ότι η Tesla – αν επενδύσει στη Γερμανία και δημιουργήσει θέσεις εργασίας εδώ, θα αντιμετωπιστεί όπως όλες οι άλλες εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η ιδέα να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Ευρώπη απασχολεί τον Μασκ εδώ και χρόνια και πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να τον προσελκύσουν. Το συγκρότημα Tesla στο Βερολίνο θα ονομάζεται Gigafactory 4, ακολουθώντας το Gigafactory 1 Στη Νεβάδα, το Gigafactory 2 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το ακόμα ημιτελές Gigafactory 3 στη Σαγκάη.

ΠΗΓΗ: DeutcheWelle

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%84/feed/ 0
FT: Ξένοι αγοραστές «ζωντανεύουν» την αγορά ακινήτων της Αθήνας https://allomati.com/ft-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3/ https://allomati.com/ft-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3/#respond Thu, 14 Nov 2019 02:37:10 +0000 https://allomati.com/ft-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3/ Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, η ελληνική μεγαλούπολη στην ιστορία της που χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν, πολλές φορές αναρριχήθηκε σε εντυπωσιακά ύψη για να κάνει στη συνέχεια ανώμαλη προσγείωση.

Στα χρόνια της κρίσης το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 27% από τα 242 δισ. ευρώ το 2008 στα 176 δισ. το 2015, με το χρέος στο 181,2% του ΑΕΠ κατά το 2018.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων την ίδια περίοδο στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν πάνω από 70%. Τώρα, ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές που ξαναστρέφουν το βλέμμα στην Αθήνα, δίνουν νέα πνοή στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με την Κnight Frank η ετήσια αύξηση των τιμών άγγιξε το 11,2% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, με την Αθήνα να φιγουράρει στο τοπ 10 του Δείκτη με τις καλύτερες αγορές real estate στον κόσμο.

Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτό που προσελκύει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, είναι το ιστορικό χρώμα και το μεσογειακό κλίμα της πόλης, σχολιάζουν οι FT. «Η Αθήνα συνδυάζει την ελληνική ατμόσφαιρα – το ιδιαίτερο στυλ των ανθρώπων, τη φιλοξενία και τη ζωντάνια – με την εύκολη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον στα περίχωρα της πόλης», αναφέρει η Δανάη Τσακίρη, της εταιρείας συμβούλων Savills στην Αθήνα.

Η άνοδος των τιμών έχει ενισχυθεί και από το πρόγραμμα της Golden Visa που εφαρμόστηκε το 2013 για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω της χορήγησης αδειών παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών και στις οικογένειές τους, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Από τις 5.302 άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, τις 3.464 έχουν ζητήσει Κινέζοι αγοραστές, ακολουθούμενοι από αγοραστές από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και η Πλάκα όπου οι τιμές για πρώτης ποιότητας διαμερίσματα ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και μπορούν να ανέβουν και στα 8.000 ευρώ αν έχουν θέα την Ακρόπολη.

Στην προνομιακή περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, τα διαμερίσματα μπορεί να φτάσουν τα 12.000 ευρώ το τετραγωνικό, είναι ωστόσο ακόμα στο 50% των τιμών που ισχύουν στις ακριβές περιοχές σε Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, αναφέρει ο κ. Σαββαΐδης.

Μεγάλο ρόλο έχει διαδραματίσει και το Airbnb καθώς πάνω από τις μισές αγορές από ξένους αφορούν την απόκτηση ακινήτου προς ενοικίαση. «Η Αθήνα είναι ένας τόπος ηλιόλουστος και χαλαρός και έχει πολλές γωνιές που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα τις οποίες αγαπούν πολύ οι νέοι άνθρωποι», αναφέρει ο Σπύρος Ρεντ, φωτογράφος που ζει μεταξύ Αθήνας και του Βερολίνου,επισημαίνοντας ότι η πόλη είναι ελκυστική και για τους δημιουργούς τέχνης.

Το φαινόμενο του Airbnb βέβαια προκάλεσε δυσκολίες σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητές και μετανάστες που αδυνατούν πλέον να βρουν στέγη σε κεντρικές περιοχές και αναγκάζονται να πάνε σε όλο και πιο απομακρυσμένα προάστια.

Ωστόσο, η ιστορική καρδιά της Αθήνας δεν είναι η μόνη περιοχή που τραβά την προσοχή των επενδυτών. Η εκμετάλλευση της ακτογραμμής που δημιούργησε τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα και που εκτείνεται από τα νότια προάστια έως το νοτιότερο σημείο της Αττικής, προσελκύει εξίσου τους επενδυτές.

Επίσης, πέραν του γεγονότος ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης, το έργο στο Ελληνικό ύψους 8 δισ. Ευρώ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία στα νότια προάστια της πόλης.

Χτισμένο στην τοποθεσία του πρώην αεροδρομίου, το έργο εκτείνεται σε 3,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής και αποτελεί έναν «νέο δήμο» από άποψη μεγέθους, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη. Θα διαθέτει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, πληθώρα επιχειρήσεων και κατοικίες για 22.000 άτομα.

Το Ελληνικό ακολουθεί την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος στο Παλαιό Φάληρο το 2016, που φιλοξενεί τις νέες εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και τις προτάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 28% στο 24% το επόμενο έτος, ο κ. Σαββαΐδης είναι αισιόδοξος για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων.

«Όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει. «Είμαστε μόνο στην αρχή της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, χωρίς καν να συνυπολογίσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει η κανονική χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στον κόσμο».

]]>
https://allomati.com/ft-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3/feed/ 0
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το Καζίνο του Ελληνικού https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/ https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/#respond Wed, 13 Nov 2019 20:35:34 +0000 https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/ Προσεχώς έρχονται τα σπουδαία για τον διαγωνισμό παραχώρησης της άδειας καζίνο στο Ελληνικό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, με πιθανότητα ακόμη και έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής σε σχέση με τα υπομνήματα που έχουν υποβάλει τα δύο επενδυτικά σχήματα, τα οποία διεκδικούν την άδεια, το σχήμα των Mohegan με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τη μία πλευρά και την Hard Rock από την άλλη.

Η εξέταση των νομιμοποιητικών εγγράφων και η σχετική απόφαση από την Επιτροπή για το αν τελικά και οι δύο ενδιαφερόμενοι νομιμοποιούνται να περάσουν στο επόμενο στάδιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία στην επόμενη φάση με την τεχνική αξιολόγηση και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ώστε να υπάρξει και ο τελικός ανάδοχος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε γίνει γνωστό στις αρχές του προηγούμενου μήνα -όταν στις 4 Οκτωβρίου είχε γίνει η υποβολή των προσφορών από τα δύο επενδυτικά σχήματα- ένα πρώτο χρονικό ορόσημο, το οποίο φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί, έχει τεθεί για τα μέσα Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι «το Ελληνικό προχωρά μια χαρά, όπως έχουμε πει. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αξιολόγησης για το διαγωνισμό του καζίνο και μετά αναμένουμε να βγει η Υπουργική Απόφαση της διανομής (σ.σ. για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου). Και ακολουθούν οι …μπουλντόζες».

Πάντως ειδικά για την παραχώρηση της άδειας καζίνο εντός του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος (IRC), εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος έως ότου συμβασιοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ενώ ανοικτό είναι και το ζήτημα των ενστάσεων. Μάλιστα το γεγονός ότι στην αρχή της διαδικασίας, προέκυψε ζήτημα ακόμη και με τους φακέλους των δικαιολογητικών, όταν η Hard Rock ζήτησε να παραμείνουν εμπιστευτικοί και να μην περιέλθουν εις γνώσιν της άλλης πλευράς (το οποίο ξεπεράστηκε στη συνέχεια) προδιαθέτει για σκληρή μάχη για τη συνέχεια, όπως εικάζεται από παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία.

Πέραν του διαγωνισμού για το καζίνο, σε σχέση με τις κινήσεις από πλευράς της Lamda Development, η οποία έχει αναλάβει το μεγάλο εγχείρημα της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου και «τρέχει» αυτή την περίοδο τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του mega project δεν έχει λείψει η φημολογία για την εμπλοκή και άλλων επενδυτών. Το τελευταίο σενάριο φέρει την αμερικανική Hines, από τους σημαντικότερους παίκτες στο παγκόσμιο real estate, αλλά ιδιαίτερα κινητική την τελευταία τριετία και στην Ελλάδα στους τομείς των τουριστικών και επαγγελματικών ακινήτων (βλ. ξενοδοχείο Grand Hyatt, Athens Heart κ.α.) να συζητεί και αυτή με τον όμιλο Λάτση για την εμπλοκή της στο έργο.

]]>
https://allomati.com/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/feed/ 0
Πάτρα-Πύργος: Τα παζάρια των εργολάβων και οι διαφωνίες https://allomati.com/%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%cf%89%ce%bd/ https://allomati.com/%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%cf%89%ce%bd/#respond Wed, 13 Nov 2019 14:34:46 +0000 https://allomati.com/%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%cf%89%ce%bd/ Τη δέσμευση της Ολυμπίας Οδού ότι προτίθεται να αναλάβει την κατασκευή του Πάτρα -Πύργος περιμένουν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να προχωρήσουν σε επίσημο αίτημα γνωστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή πορείας στο έργο. Το θετικό σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι ότι οι Βρυξέλλες έχουν σαφή εικόνα του έργου και των αδυναμιών του και δεν έχουν απορρίψει την πρόταση της παρούσας κυβέρνησης για επανένταξη στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, την οποία θεωρούν ως ασφαλέστερη λύση για την σωτηρία του έργου.

Το μόνο γκρίζο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι ο σκεπτικισμός που εγείρεται από την πλευρά των Γερμανών της Hochtief που ελέγχουν το 17% της παραχώρησης για την ανάληψη της δέσμευσης αυτής, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους μετόχους και ειδικά την Γαλλική Vinci που είναι ο leader του έργου με σχεδόν 30%, η οποία βλέπει θετικά την εξέλιξη αυτή. Στο υπουργείο θεωρούν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν μπορούν να ξεπεραστούν εξετάζοντας και εναλλακτικές λύσεις που φαίνεται να υπάρχουν στο τραπέζι ακόμη και με μετοχικές ανακατατάξεις εντός των παραχωρήσεων.

Η Ολυμπία Οδός διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών από τον οποίο εξαιρέθηκε το 2013 το Πάτρα Πύργος για να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με την γνωστή εξέλιξη του τεμαχισμού του σε οκτώ εργολαβίες. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Κώστα Καραμανλή έχει παγώσει από τον περασμένο καλοκαίρι την πορεία υλοποίησης του έργου, αναζητώντας εναλλακτική λύση για την κατασκευή του έργου που θεωρεί ότι με τον παρόντα σχεδιασμό δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και θα αναγκαστεί όπως και σε πλήθος άλλων έργων στο παρελθόν, το δημόσιο να καταβάλλει πολλαπλάσια δαπάνη για να τελειώσει.

Τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένη και νέα συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής για το Πάτρα-Πύργος καθώς ο χρόνος πιέζει για να βρεθούν λύσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, το υπουργείο συζητά με τις Βρυξέλλες τρεις λύσεις για την κατασκευή του έργου. Η πρώτη είναι η ακύρωσή του και η ενσωμάτωση της εργολαβίας στην Ολυμπία Οδό, η δεύτερη είναι η σύμπτυξη του έργου σε δύο εργολαβίες (αντί για οκτώ που έχουμε σήμερα) και η τρίτη είναι η συνέχισή του ως έχει δημοπρατηθεί.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Κομισιόν συζητά και τις τρεις για αυτό και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Όπως τόνισε ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ καθώς η εργολαβία για να αποφύγει τον κίνδυνο οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023. Σε διαφορετική περίπτωση, το έργο πρέπει να γίνει με εθνικούς πόρους.

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι ως τμήμα της Ολυμπίας Οδού έχει ελπίδες να κατασκευαστεί στους χρόνους που απαιτούνται, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βάλουν χρήματα και οι παραχωρησιούχοι.

Ερωτηθείς για την στάση των εργολάβων που έχουν κηρυχθεί ανάδοχοι και περιμένουν το υπουργείο να αποφανθεί για την τύχη του έργου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι η μόνη εταιρεία που είναι αρνητική είναι η GD Infrastrutture που υποστηρίζεται από τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλική εταιρεία είναι και η μόνη που έχει λάβει προκαταβολή για τα έργα που έχει αναλάβει, καθώς αμέσως μετά το υπουργείο πάγωσε όλες τις πληρωμές.

]]>
https://allomati.com/%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b6%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b2%cf%89%ce%bd/feed/ 0
Ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου https://allomati.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/ https://allomati.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/#respond Tue, 12 Nov 2019 20:16:56 +0000 https://allomati.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/ Ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ερευνητές από τη Λυών που ειδικεύονται στην ογκολογία, δημοσίευσαν μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία, ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας μπορεί να δράσει κατά ορισμένων καρκίνων. «Πρόκειται για ένα νέο βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου» δηλώνει ο Christophe Caux, ερευνητής στο CRCL, το ερευνητικό κέντρο καρκίνου της Λυών και υπεύθυνος της μελέτης αυτής που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Science Translational  Medicine. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάποια εμβόλια κατά της γαστρεντερίτιδας μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

«Το σημείο εκκίνησης αυτής της μελέτης είναι η ανοσοθεραπεία», εξηγεί ο ερευνητής. «Η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση αντισωμάτων για την πρόκληση της ανοσίας ενός οργανισμού. Κάποιοι όγκοι ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη θεραπεία, άλλοι καθόλου. Η ανοσοθεραπεία λοιπόν είναι αποτελεσματική μόνο από 20% έως 40% των περιπτώσεων», λέει ο ερευνητής.

Η μελέτη λοιπόν έγινε με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικής θεραπείας για την αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του κέντρου Léon Bérard και του CLRC, και ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή της Tala Sherkarian, σε συνεργασία με τους ερευνητές Sandrine Valsesia-Wittmann, Aurélien Marabelle και Christophe Caux.

Οι ερευνητές εξέτασαν 14 διαφορετικά εμβόλια που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και τα επέλεξαν για την ικανότητά τους να διεγείρουν τους υποδοχείς έμφυτης ανοσίας. Μετά από μερικές δοκιμές, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα εμβόλια  Rotarix και Rotateq κατά του ροταϊού (ιός υπεύθυνος για γαστρεντερίτιδα), είχαν ογκολυτική λειτουργία. Μπόρεσαν δηλαδή να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται «ανοσογόνος θάνατος».

Με αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές ήθελαν να συνδυάσουν αυτά τα εμβόλια με την ανοσοθεραπεία. «Αυτοί οι δύο παράγοντες συνεργάζονται και αναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα να υποχωρήσουν», γράφει ο Caux.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά ο Caux πιστεύει πως αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές. Πρώτα όμως θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ: Actu.fr

 

 

 

www.ert.gr

]]>
https://allomati.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1/feed/ 0
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b5%cf%84/ https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b5%cf%84/#respond Tue, 12 Nov 2019 14:30:10 +0000 https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b5%cf%84/ Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την ΑΣΟΕΕ που από πολλούς εκτιμάται ότι αποτελέσαν «πρόβα» ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. «Λάδι» στη φωτιά έριξε και η παρουσία βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 οι οποίοι, πάντως, αποδοκιμάστηκαν από μερίδα φοιτητών που βρέθηκαν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ αφού πρώτα έκοψαν το λουκέτο που είχε μπει μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

«Δεν είναι ωραία εικόνα να βλέπουμε βουλευτές του κοινοβούλιου όχι απέναντι μας αλλά να είναι εκεί δεν ξέρω για ποιο λόγο. Το επόμενο στάδιο είναι να υπάρχουν πολιτευτές και βουλευτές να κάνουν το παιχνιδάκι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Όπως κατήγγειλε, μάλιστα, όταν οι φοιτητές βγήκαν στις 2:30 από το κτήριο της ΑΣΟΕΕ για να κάνουν πορεία προς το Πολυτεχνείο και εκεί να κάνουν συνέλευση «στην οδό Χέυδεν τους περίμεναν 200 κουκουλοφόροι που μπήκαν και αυτοί στο Πολυτεχνείο».

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα του Στέλιου Πέτσα με αφορμή και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα επεισόδια της Δευτέρας: Η Κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας.

«Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τις επεμβάσεις της Αστυνομίας στο «φιάσκο» όπως χαρακτηρίζει τη διαχείριση του προσφυγικού υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση επιχειρεί έναν επικίνδυνο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου καλούσαν τον κόσμο να κατέβει στην ΑΣΟΕΕ. «Πάμε τώρα στο ΟΠΑ. Όσες και όσοι μπορούμε. Μην χάνουμε ώρα» έγραψε χαρακτηριστικά ενώ την ίδια ώρα η νεολαία του κόμματος μιλούσε για επίθεση της κανονικότητας στη Δημοκρατία!

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι σε όλες τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του δεν γίνεται καμία αναφορά για το γεγονός ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είχε μετετραπεί σε… ορμητήριο και εργαστήριο κατασκευής βομβών μολότοφ.

Το σχέδιο ενόψει και του Πολυτεχνείου

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο εκπονήθηκε μετά από επιτελικές συσκέψεις δύο μηνών και περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, επιστράτευση νέων υπηρεσιών και αυστηροποίηση των μέτρων.

Για πρώτη φορά, αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ΜΑΤ, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), Ασφάλεια και Εγκληματολογικά Εργαστήρια θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια αν αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια, ενώ στα αποτρεπτικά μέσα σε αυτό το ενδεχόμενο θα περιλαμβάνονται το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που θα πετούν πάνω από τα Εξάρχεια.

Στο ίδιο πλάνο εντάσσεται η ενεργοποίηση μετά από πέντε χρόνια μιας νέας υπηρεσίας που θα ονομάζεται ατύπως Δίκυκλη ΟΠΚΕ και θα αποτελεί μια βελτιωμένη βερσιόν της παλιάς ομάδας ΔΕΛΤΑ. Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγάλο κενό που παρατηρείται στις συλλήψεις κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις επιθέσεις, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ με τον βαρύ εξοπλισμό δεν μπορούν να κυνηγήσουν τους μπαχαλάκηδες, ενώ δεν βοηθούν στην πρόληψη καταδρομικών επιθέσεων σε Αστυνομικά Τμήματα και σε καταστήματα κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

Παράλληλα, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο πιο δυναμικών χτυπημάτων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας από τη νέα οργάνωση τα μέλη της οποίας χτύπησαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής πριν από δέκα ημέρες και διέφυγαν στα Εξάρχεια εμβολίζοντας μυστικό όχημα της Αντιτρομοκρατικής που προσπάθησε να τα καταδιώξει. Οι ταυτοποιήσεις των ατόμων που έλαβαν μέρος στην καταδρομική επιχείρηση της οδού Δεληγιάννη δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και έτσι ο φόβος επανεμφάνισης παραμένει ορατός.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, αν κουκουλοφόροι επιχειρήσουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο ή την ΑΣΟΕΕ, θα συλληφθούν. Την ίδια ώρα στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο πιο δυναμικών χτυπημάτων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας

Σχέδιο κύκλωσης εισβολέων

Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, δηλαδή το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ, αποτελούν βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια τις ημέρες του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Σκοπός είναι να μην καταφέρουν αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες να μπουν μέσα να τα καταλάβουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια. Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με τους κουκουλοφόρους να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (μετά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ), να τρομοκρατούν φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους να βανδαλίζουν και να προκαλούν, πρέπει, λένε οι επιτελείς, να σταματήσουν. Η επιχείρηση αυτή ξεκινά από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η ειδική ομάδα Δίκυκλη ΟΠΚΕ, που στήθηκε μυστικά πριν από λίγες εβδομάδες. Πενήντα αστυνομικοί με 25 δίκυκλα μικρού κυβισμού (παπάκια) εκπαιδεύτηκαν προκειμένου να φτιάξουν πέντε δεκαμελείς μηχανοκίνητες ομάδες που θα χτενίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, φέρουν πιστόλι, ακόμη και υποπολυβόλο MP5 όταν χρειάζεται, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Η πρωτεύουσα έχει χωριστεί σε πέντε ζώνες στις οποίες θα περιπολούν και σε περίπτωση επεισοδίων θα σπεύδουν άμεσα στα σημεία της έντασης. «Θέλουμε από αυτούς να κινούνται ταχύτατα και να κάνουν συλλήψεις», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Για παράδειγμα, αν κάποιοι βγουν από την ΑΣΟΕΕ και επιτεθούν στις δυνάμεις των ΜΑΤ, τότε αυτές μπορούν να τραβηχτούν λίγο πιο πίσω προκειμένου να παρασύρουν τους κουκουλοφόρους – μπαχαλάκηδες και με μια κυκλωτική κίνηση η Δίκυκλη ΟΠΚΕ να επιχειρήσει και να τους συλλάβει».

Αν κουκουλοφόροι επιχειρήσουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο ή την ΑΣΟΕΕ, τότε έχει εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για σύλληψη των κουκουλοφόρων. «Καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε τους χώρους των δύο συγκεκριμένων πανεπιστημίων και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε στην περίπτωση που χρειαστεί να μπούμε μέσα», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει: «Οταν οι αστυνομικοί πάρουν την εντολή να μπουν στα πανεπιστήμια, τότε θα κινηθούν συγκροτημένα, θα συλλάβουν τους κουκουλοφόρους και στη συνέχεια συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν στοιχεία και υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση των δραστών».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί, σε πρώτο επίπεδο θα επιχειρηθεί να μην καταφέρει να μπει κανείς στα πανεπιστήμια ώστε να μη χρειαστεί να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα ιδρύματα. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός το επιτυχημένο σχέδιο της ΔΕΘ, όπου κανείς από τους κουκουλοφόρους δεν κατάφερε να τρυπώσει στο πανεπιστήμιο. Τότε είχαν διατεθεί πολλές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση μιας απροσπέλαστης φύλαξης. Οσο κι αν προσπάθησαν οι μπαχαλάκηδες, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν το πανεπιστήμιο, καθώς υπήρχε στενό μαρκάρισμα από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ

Το ελικόπτερο και τα δύο drones

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο αρχηγείο της Αστυνομίας και μεταφέρονται στις εισηγήσεις και τις γραπτές εντολές είναι ότι η εβδομάδα που ξεκινάει προβλέπεται ιδιαίτερα θερμή, με συχνές έκρυθμες καταστάσεις, ακόμη και ένοπλες επιθέσεις. Πιθανοί στόχοι κρίνονται αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, και γι’ αυτό με εντολές που έχουν φτάσει σε όλες τις μονάδες οι επιτελείς ζητούν από τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι ή όχι σε υπηρεσία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ελέγχουν τα οχήματα (υπηρεσιακά και προσωπικά) για τοποθέτηση εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών.

Παράλληλα αυξάνονται οι περιπολίες και οι ένστολοι καλούνται να διαπιστώσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση και να ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους. Βασικό μέλημα είναι να καταφέρει η Αντιτρομοκρατική να ταυτοποιήσει κάποια άτομα που συμμετείχαν στην καταδρομική επιχείρηση των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην οδό Δεληγιάννη, καθώς θεωρούν πως δεν πρόκειται για απλούς μπαχαλάκηδες αλλά για μια ομάδα επιχειρησιακά αναβαθμισμένη που κινείται στις παρυφές της τρομοκρατίας και ίσως επανέλθει με κάποιο εντυπωσιακό χτύπημα τις επόμενες μέρες.

Σε ετοιμότητα για άμεση απογείωση είναι ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα δύο ολοκαίνουρια drones που διαθέτουν υπερσύγχρονες κάμερες με απίστευτο ζουμ. Οταν οι καταστάσεις γίνουν έκρυθμες, θα περιπολούν πάνω από τα Εξάρχεια και ειδικά τα drones θα απλώνουν τα ηλεκτρονικά τους «μάτια» και θα δίνουν online εικόνα για το πώς και πού κινούνται οι κουκουλοφόροι.

Την ίδια ώρα, αν διαπιστώνουν ότι κάποια άτομα έχουν ανέβει σε ταράτσες κτιρίων, τότε θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και αμέσως ομάδες συλλήψεων θα ανεβαίνουν και θα τους προσάγουν. Αφορμή γι’ʼαυτές τις οδηγίες στάθηκε ένα βίντεο που ανέβασαν στο Διαδίκτυο οι ίδιοι οι αντεξουσιαστές και δείχνει κουκουλοφόρους κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ, στην Πατησίων, να ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών και να εκτοξεύουν πέτρες και αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις.

]]>
https://allomati.com/%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83-%ce%bc%ce%b5%cf%84/feed/ 0
Τα «φάουλ» του φορολογικού νομοσχεδίου https://allomati.com/%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bb-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af/ https://allomati.com/%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bb-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af/#respond Tue, 12 Nov 2019 14:16:37 +0000 https://allomati.com/%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bb-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af/ Τέσσερις σημαντικές κίτρινες κάρτες στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο βγάζει η αγορά και οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για ηχηρές απουσίες διατάξεων τις οποίες περίμενε ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και για παρεμβάσεις που ουσιαστικά ακυρώνουν ελαφρύνσεις και άλλες θετικές για τους φορολογούμενους διευθετήσεις.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης που σημαίνει ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια για βελτιώσεις και διορθώσεις.Τα σημαντικότερα «φάουλ» του φορολογικού νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς και συμβούλους επιχειρήσεων, τα εξής:

– η απουσία της διάταξης για τον διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών που καταγράφουν οι επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι ο χρόνος συμψηφισμού των ζημιών θα επεκτεινόταν από τα πέντε στα δέκα έτη. Η διάταξη αυτή θα βοηθούσε σημαντικά τον επιχειρηματικό κόσμο, την οικονομία και την απασχόληση γενικότερα καθώς περιορίζει το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν για κάποιες χρήσεις σημαντικές ζημιές τις οποίες δεν μπορούν να συμψηφίσουν στο χρονικό όριο της 5ετίας λόγω περιορισμένης κερδοφορίας. Η παρέμβαση αυτή θα βοηθούσε εξαιρετικά τις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και παρά την καταγραφή ζημιών κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανές. Με τον συμψηφισμό των ζημιών σε ορίζοντα 10ετίας θα μπορούσαν να ανακάμψουν γρηγορότερα σε μια περίοδο που η οικονομία βγαίνει από το τούνελ. 

– η μη διόρθωση της αδικίας με την επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις τροποποιητικής δήλωσης παρακρατούμενων και άλλων φόρων. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα την αρχική δήλωση απόδοσης παρακρατούμενου φόρου και προχωρά στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης η οποία είτε αυξάνει είτε μειώνει τον αποδιδόμενο φόρο, της επιβάλλεται πρόστιμο και τόκος. Το λογικό, όπως σημειώνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων, είναι να επιβάλλεται μόνο τόκος και όχι πρόστιμο. Ειδικά στις περιπτώσεις που η επιχείρηση έχει ήδη αποδώσει μεγαλύτερο ποσό στο δημόσιο και ζητά να της επιστραφεί κάποιο μέρος

– η φορολόγηση ορισμένων κατηγοριών αποθεματικών τα οποία είναι σήμερα αφορολόγητα. Τα αποθεματικά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν από επιχειρήσεις κάνοντας χρήση σχετικών διατάξεων οι οποίες προέβλεπαν ότι δεν θα φορολογηθούν. 

– η ουσιαστική ακύρωση της φορο-απαλλαγής για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ακινήτων μέσω μερικών κρίσιμων λεπτομερειών. Η έκπτωση φόρου 40% δίνεται μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά ενώ «προκλητική» είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι όσοι κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής χάνουν έως το τέλος του 2026 την έκπτωση 5% από το εισόδημα ενοικίων χωρίς παραστατικά. Σήμερα ένας φορολογούμενος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ φορολογείται για 28.500 ευρώ καθώς 1.500 ευρώ αφαιρούνται λόγω αποσβέσεων και δαπανών συντήρησης χωρίς δικαιολογητικά. Με δεδομένο ότι η απαίτηση του ιδιοκτήτη να εκδοθεί τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα συνοδευτεί από χρέωση ΦΠΑ 24% και θα χαθεί και η έκπτωση από το εισόδημα, το ουσιαστικό όφελος για τον ιδιοκτήτη από τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή περιορίζεται δραματικά σε σημείο που να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν συμφέρει τελικά.

]]>
https://allomati.com/%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bb-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%af/feed/ 0