Έχοντας διαδραματίσει εδώ και πολλά χρόνια ενεργό ρόλο στη διοίκηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, της Επικοινωνίας και του Portfolio Management ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος εταιρειών, η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου είναι υποψήφιο μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ (Μεταποιητικό – Βιομηχανικό τμήμα), στο συνδυασμό του Κωσταντίνου Μίχαλου.

Πρόσφατα μάλιστα της είχε απονεμηθεί τιμητική διάκριση από την Περιφέρεια Αττικής και από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, για την συνεισφορά της στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πέρα από την προφανή επαγγελματική εμπειρία την οποία διαθέτει στον επιχειρηματικό τομέα και την προσφορά της στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στη θεσμοθέτηση αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, η ίδια, επιλέγει να θέσει υποψηφιότητα επειδή θεωρεί πως τα επιμελητήρια έχουν ένα βασικό διττό ρόλο παρέμβασης και μπορούν πραγματικά να αλλάξουν στο μέτρο του δυνατού, την σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Βάσει των θέσεων της κας Εφραιμογλου, το πρώτο σκέλος του ρόλου των επιμελητηρίων είναι, ότι αποτελούν το θεσμικό συνομιλητή με την πολιτεία, προτείνοντας και στηρίζοντας τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα βάσει της θέσης τους στην κοινωνία να παρέχουν υπηρεσίες στα μέλη τους, με τις οποίες στηρίζουν τον αγώνα βιωσιμότητας που δίνει η κάθε επιχείρηση εν μέσω οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα και που έχει οδηγήσει την επιχειρηματικότητα σε ύφεση.

Σε ότι αφορά, δε, το ΕΒΕΑ, εκείνο διαθέτει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της εξειδικευμένης γνώσης του, κατάφερε να  προσφέρει στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καινοτόμες λύσεις και εργαλεία, που εξοικονομούν χρόνο και κόστος, προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση, καθοδήγηση καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη, ευκαιρίες κατάρτισης, δικτύωσης και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Βασικό πρόβλημα το οποίο καλείται να λύσει το επιμελητήριο και για το οποίο σίγουρα θα πρέπει να δώσει μάχη η επόμενη διοίκηση είναι ο πολύ υψηλός ΦΠΑ που στην ουσία αναγκάζει τον επιχειρηματία να κάνει συνέταιρο το κράτος σε ότι αφορά τους τζίρους των επιχειρήσεων. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή είναι η γραφειοκρατία, η οποία επηρεάζει σε ένα μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις και εν γένει την παραγωγικότητα.

Σε γενικές γραμμές, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, ώστε μέσα σε ένα λειτουργικό και ορθολογικό πλαίσιο να δώσει τη μάχη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσα σε μια οικονομία που έχει επηρεαστεί εκ βάθρων από την παγκοσμιοποίηση.

Βασική πρόταση της κας Εφραίμογλου, άλλωστε είναι η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 18% για την άμεση ανακούφιση των επιχειρηματιών, αλλά και η αναμόρφωση των κανόνων της αγοράς, έτσι ώστε αυτοί να είναι διαφανείς και να εφαρμόζονται στην πράξη και όχι στα λόγια. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η οικονομία να ορθοποδήσει και ακολούθως να υπάρξουν οι ανάλογες επενδύσεις που θα φέρουν τα αναπτυξιακά πρόσημα, όμως με την υπάρχουσα οικονομική πολιτική αυτό γίνεται πολύ δύσκολο.

Για τον Δημόσιο Τομέα, αυτό που προτείνει η κα Εφραίμογλου είναι η πραγματική εφαρμογή της αξιολόγησης, η οποία θα φέρει την αξιοκρατία. Μαζί αυτές οι δύο έννοιες θα αποτελέσουν τα όπλα για την αναδιάρθρωση του «μεγάλου ασθενή» της χώρας, καθώς όταν μία χώρα στο δημόσιο τομέα δεν έχει αξιοκρατία και αξιολόγηση των δομών της, τότε οι δυνατότητες που έχει συνθλίβονται ανάμεσα στις πέτρες της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και με αυτό τον τρόπο το κράτος αναπαράγει στο διηνεκές τον κακό εαυτό του.

Για τον κλάδο της μεταποίησης

Αναφορικά με τον κλάδο της μεταποίησης, στον οποίο θέτει την υποψηφιότητα της για μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ η κα Εφραίμογλου, πιστεύει ότι το ΕΒΕΑ πρέπει να αποτελέσει το όχημα δυναμικής παρέμβασης, αλλά και εκπροσώπησης του κλάδου στην Κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα όπως: άρση των αντικινήτρων και μείωση του κόστους λειτουργίας και ιδιαίτερα του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσουν τον κλάδο να ορθοποδήσει οικονομικά.

Το who is who

Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας ΑΡΔΗΤΤΟΣ Α.Ε. Παράλληλα, είναι Μέλος του ΔΣ του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ και του ΣΕΒ.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ και στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της εταιρείας «Τεχνόπολη–Ακρόπολις Α.Ε.» (Τεχνολογικό Πάρκο), Tαμίας στο Δ.Σ. του ΑLBA και μέλος στο Business Advisory Council του MBA International Program του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δυναμική υποψηφιότητα Εφραίμογλου στο ΕΒΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *